Ma egy átlagosan táplálkozó honfitársunk 17g nátrium kloridot (konyhasót) vesz magához naponta. Az ajánlott mennyiség ezzel szemben 4-6g!

A nátriummal már sokat foglalkoztunk, most vegyük szemügyre a Cl (klór) ion szerepét. A fentiekből következik, hogy nyilván kloridból is a kívánatos mennyiség háromszorosát fogyasztjuk el. Így hát normális körülmények között klorid hiányról nem beszélhetünk.

A kloridok fontos szerepet játszanak a sejtek elektromos aktivitásának fenntartásában, a sejten belüli pH szabályozásában, de a sejtosztódás és a sejtdifferenciálódás folyamatában is.

Mit tud tenni a sejt a feleslegesen sok kloriddal?

Létezik a sejtben egy Cl/HCO3 cseremechanizmus, ami a sejten belüli alkalózisban (lúgosság) és a pH szabályozásban játszik szerepet. Ha egy sejt energetikailag nehéz helyzetbe kerül, akkor a sejtet nátrium árasztja el, amit követ a klorid is. Állatkísérletben igazolt, hogy a leggyakoribb szívritmus zavarban, a pitvar fibrillációban (amikor a pitvar nem ütemesen, hanem kaotikusan mozog) a sejteken belül a klorid koncentráció jelentősen meghaladja a normális értéket!

Mivel a 4 pH sóban nátrium, kálium, kalcium és magnézium hidrocarbonát van (HCO3) és nincs klór, így a szervezetbe elegendő mennyiségű hidrocarbonát jut, ezáltal az imént említett Cl/HCO3 cseremechanizmus zavartalanul működhet, tehát megszabadulhatnak sejtjeink a felesleges Cl (klór) mennyiségtől (láttuk, a normális háromszorosáról van szó).

Naponta minden gramm elfogyasztott fehérjéből 1mmol/l szerves sav képződik. Ha csak fél percig visszatartjuk lélegzetünket, már mérhetően megemelkedik vérünkben a széndioxid szint és az egész szervezetünk elsavasodik. Persze utána a széndioxid feleslegtől nagyon gyorsan megszabadulunk a légzés által. Ha a pH-nk NORMÁLIS, AKKOR A SEJTMEMBRÁNOKON KERESZTÜL A KALCIUM TRANSZPORT NÖVEKSZIK, EZÁLTAL ENERGIÁNKAT KÖNNYEN TUDJUK MOBILIZÁLNI, FITTEK LESZÜNK.

De a túl-lúgosítás (alkalózis) már másképpen hat, könnyen anyagcsere és keringés összeomláshoz vezet. De tudni kell, hogy szájon át fogyasztott, természetes készítményekkel a szervezetet SOHA NEM LEHET TÚL LÚGOSÍTANI!

Ehhez valamilyen mérgezés szüksége (pl. hipó ivása vagy helytelen, nagyon rosszul alkalmazott infúziós terápia). Éppen ez az oka annak, hogy a törzsfejlődés során az elsavasodás ellen a szervezet számtalan védekező mechanizmust fejlesztett ki, de az alkalózissal szemben nem, mert normálisan ez soha nem fordulhat elő.

Nem káros még egyszer felidézni. A pH skála logaritmikus skála, tehát a pH 0,3 tizeddel való csökkenése valójában azt jelenti, hogy a jelen lévő H+ ion koncentráció MEGDUPLÁZÓDIK!

Ezért egy 7,1-es pH a vérben már súlyos acidózist (elsavasodást) jelent. Minden súlyos betegség, pl. hipoxia (oxigén hiány), infarktus, stroke, rosszindulatú daganatok intenzív savképződést von maga után.

A pH sóval bejuttatott karbonát azonnal közömbösíteni tudja ezeket a káros, fölös mennyiségben képzett savakat, amíg a tüdő jól működik. Ugyanis közömbösítés során széndioxidra és vízre bomlanak, amitől a légzés segítségével (kilégzés) szabadulunk meg (lásd vízpára az ablakon, ha rálehelünk, stb.). Saját hidratáltsági állapotunkat (megfelelő-e a víz mennyisége szervezetünkben?) is könnyen ellenőrizhetjük. Az egyik lehetőség, ha megnézzük a vizeletünk színét. A világos, szalmasárga, bő vizelet megfelelő hidratáltságot jelent. De még érdekesebb, főleg télen a következő kis kísérlet. Kérjük meg egy társunkat, hogy álljon a hideg ablak elé kb. 10 cm-re és tegyünk mi is ugyan úgy. Ezután nem erőltetve, csak normálisan, szájon át lélegezzük ki a levegőt. Ha nálunk kisebb párafolt keletkezik az üvegen, mint „szomszédunknál”, akkor bizony dehidratáltak, vízszegények vagyunk, vagyis szervezetünk szomjazik, még ha mi nem is érezzük. Itt az ideje a folyadékpótlásnak.

A jó víz élet, a jó sók erő és egészség, a természetes zöldek ellenálló képesség, normális testsúly, szép haj és bőr, egészséges fogíny és fogak.

Tegye mindezt egy kulacsba (jó minőségű, szénsavmentes ásványvíz, Super Greens, 4 pHour só) és fogyassza egészséggel!

SuperGreens

4 só
 

http://www.drtihanyi.hu/uploads/vizjel.php.jpg

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!