A citrus flavonoidokat tartalmazó C-vitamin készítményünkről már többször írtam, de ahhoz, hogy megérthessük a jótékony hatások sokaságának a titkát, vizsgáljuk meg kicsit közelebbről a citromot. A citrom őshazája India. Kb. 4000 éve jutott el először Kínába, majd később - és máig tisztázatlan módon - Európába a gyümölcs. Ma Olaszországot tartjuk a citrom hazájának, mivel ott található a legtöbb citromféleség.

Ott szeptember és március között szüretelik a legkülönbféle citromfajtákat, amik többsége spontán kereszteződések révén jött létre, ill. kisebb hányaduk tudatos nemesítés következtében alakult ki.

A citrom C-vitamin tartalma magas. Egy citromban a fajtától függően 50-100 mg C-vitamin van. A zöld citrom vagy más néven Limett még aromásabb, ízletesebb, lédúsabb és a vitamin tartalma is magasabb.

A citrom cukortartalma nagyon alacsony, következésképpen a kalóriatartalma is csekély. Minden fogyókúra nélkülözhetetlen eleme a citrom.

A citromsav miatt savanyú, de ez igen gyenge sav (a gyomorsavnál százezerszer gyengébb), ezért a citrom soha nem savasítja el a szervezetet, sőt, kiváló lúgosító hatással bír. A citrus flavonoidok és azok glikozilált származékai (pl. rutin) erősítik az erek falát, óvják az erek belső falának a simaságát. Ezért pl. sok orvos azt tanácsolja, hogy hosszú repülő út előtt fogyasszanak el egy-két frissen facsart citrom levét vízzel hígítva és ezzel hatékonyabban előzhető meg a láb vénáinak a trombózisa, mintha egy aspirint vennének be a repülés előtt.
 
Illóolaj tartalma magas, ennek köszönheti csodálatos illatát. A citromolaj fő komponense a limonen, de ezen felül több százféle monoterpén vegyületet is tartalmaz. Ennek az olajnak erős antiszeptikus hatása (fertőtlenítő) van, ezért is előszeretettel keverik a jó minőségű parfümökbe, ill. dezodorokba.

A citrom leve és olaja kiváló hatású ízületi gyulladások kezelésében,  és természetes nyákoldó hatása révén a nátha, a hörghurut kiváló ellenszere.

Sajnos a nálunk kapható citromok héja gombaölő szerrel kezelt, ezért ennek a fogyasztása nem ajánlott. A reszelt citromhéj csak akkor használható fel, ha olyan citromot használunk, amit nem kezeltek gombaölő szerrel. A citromot a penészgombák is nagyon szeretik, ezért mindig friss citromot használjunk, a penészest dobjuk el.

A citromból készített alkoholos likőr (Limoncello) kiváló kis mennyiségben önmagában, vagy koktélokban, süteményekben. A citrom rokona a grapefruit, mely előbb létezett, mint a narancs. A narancs a grapefruit és a mandarin kereszteződéséből alakult ki (szintén spontán kereszteződés és nem tudatos emberi tevékenység eredménye).

A citrusfélék a Föld északi 40. szélességi fokától a déli 35. szélességi fokáig, az ún. narancsövezetben termeszthetők. Hatalmas családról van szó. A legismertebbeket csak felsorolom: citrom, limett, grapefruit, mandarin, narancs, klementin, pomelo, tangerin.

Ne múljon el egyetlen nap sem, hogy valamelyikből legalább egyet nem fogyasztunk el. A legrosszabb felhasználási mód a forró teába történő belecsepegtetése, mert a forró víz tönkre teszi az értékes flavonoidokat, a C-vitamint és az értékes illóolajokat is. Fogyasszuk úgy, ahogy van. Természetesen.

lime_6.jpg
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!