Pár éve még úgy tartották, ha náthás az ember, igyon citromos teát és maradjon pár napig ágyban.

Aztán egyre több cikk jelent meg arról, hogy milyen kevés a C-vitamin a citromban, tehát talán nem is olyan jó, mint gondoltuk.

Legutóbb egy japán munkacsoport számolt be arról, hogy ha valaki hosszú repülő úton vesz részt, és öt óránként megissza egy fél citrom levét vízzel vagy bármilyen gyümölcslével hígítva, akkor az utazás egyik rettegett szövődményét, a súlyos, sokszor halálos tüdőembóliát ezzel kivédheti.

http://www.drtihanyi.hu/uploads/citrom.jpg


A citrom ugyanis nem csak C vitamint tartalmaz, még ha ebben nem is világelső, hanem nagyon gazdag flavonoidokban, olyannyira, hogy lám öt óránként félpohárnyi citromlé életet menthet.

Eddig a hosszú repülőút alatt gumiharisnyát, gyakori járkálást, lábtornát javasoltunk - és ez most is érvényes, de gyakran nem elégséges -.

Sok orvos Aspirin bevételét ajánlja a hosszú út előtt és ez biztosan segíthet, de öt óránként fél pohár citromos víz igazán nem nagy ár egy rettegett kórkép elkerüléséhez. Élhetnek perszer vele hosszú autóúton, vagy ugyancsak hosszú autóbuszon való utazás során is.

Bár a citrom íze igen savanyú, maga a citromsav nem erős sav, össze sem lehet hasonlítani a gyomorban lévő sósavval, melynek PH-ja éhgyomor esetén gyakran 1. Na, ez már komoly, ehhez képest a citromsav százezerszer gyengébb. Nem is kell tartani attól, hogy citrom fogyasztáskor túl sok sav kerül a szervezetbe, sőt ennek éppen az ellenkezője igaz.

http://www.drtihanyi.hu/uploads/himalaja.jpg


A citrom öregapja valószínűleg a Himalája déli lejtőin született, és terjedt el az egész világon. Mindenki, aki ad az egészségére, fogyasszon el naponta legalább egy citrom levét, hígítsa vízzel, ha akarja, édesítse mézzel.

A citrom, a narancs, a grapefruit nagyon fogékonyak a gombafertőzésekre, ezért gyakran bevonják a termést gombaölő anyaggal. Nem tudni pontosan, hogy a gombaölő szer maradványai milyen koncentrációban találhatók meg a gyümölcs héján, ezért ennek fogyasztását nem javasolom. Ott, ahol a citrom természetes körülmények közt megél, a fáról történő leszedés után felhasználják, nem szükséges gomba ellenes anyaggal kezelni, így az ott élők bátran reszelhetik a héját ételekbe, süteményekbe. A terméshéj szintén nagyon gazdag flavonoidokban.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!