A citromfű egy aromás, trópusi növény, melynek jellegzetes hosszú, vékony, zöld szálai teszik könnyen felismerhetővé, amik akár 1,5 méter hosszúságúra is megnőhetnek. Az ősi gyógymódokat ismerő alternatív gyógyítók a citromfűnek számos értékes és különleges hatást tulajdonítanak. Dél-Amerikában és Indiában évszázadok óta jól ismert a növény, de az utóbbi évtizedekben a fejlett világban, így Amerikában és Európában is egyre népszerűbbé vált.

Gyógyító tulajdonságai mellett a citromfű a thai konyha egyik legfontosabb alkotóeleme. A citromfű szerencsére a világ legnagyobb részén megterem, Ausztráliától Ázsián át, egészen Észak-Amerikáig. A citromfű friss vagy szárított levelét, valamint a belőle nyerhető olajat használjuk.

A citromfűnek több fajtáját is megkülönböztetjük, azonban a Cymbopogan citratus gyógyító tulajdonságai a leginkább ismertek.

A citromfűben található myrcene nevű vegyületnek egy rágcsálókon végzett állatkísérlet fájdalomcsillapító hatást tulajdonított, ráadásul a legtöbb fájdalomcsillapítóhoz képest ez a vegyület képes irányított formában, egy bizonyos helyen hatást kifejteni. lemongrass.jpg

Másik érdekessége, hogy ún. anti-mutagén hatása van, tehát kutatók szerint egyes baktérium törzsekben képes a kémiai vegyületek okozta mutációk megakadályozására.

A citromfűben található citrál (terpenoid) vegyületet az élelmiszeripar széles körben hasznosítja, a belőle nyerhető olaj pedig több szappan, illetve kozmetikum kellemes illatú összetevője.

A citromfű nem gyógyszer, hanem egy fantasztikus (természetes) növény, melynek egészségjavító tulajdonságait az évezredek tapasztalataiból és néhány laboratóriumi kísérletből ismerjük.

Brazília egyik legnépszerűbb gyógynövénye, idegbántalmakra és emésztési problémák kezelésére használják. Az Amazonas környékén nyugtató teát főznek belőle.

Milyen panaszok esetén javallott a citromfű használata?

Gyomorfájás, hasg420g.jpgsmenés, túlzott gázképződés, bélgörcs, hányás, láz, fejfájás, influenza és különböző fájdalmak esetén.

Sok illóolajhoz hasonlóan a citromfűből sajtolt olaj is része az aromaterápiának.

Egy 1989-es tanulmány szerint a citromfű képes csökkenteni a magas koleszterinszintet.

Zsíros haj esetén érdemes néhány csepp citromfű olajat cseppenteni a samponba és azzal hajat mosni.

A citromfű tehát egy rendkívül értékes növény, melynek számos pozitív hatása lehet szervezetünkre, nem véletlen tehát, hogy mind a SuperGreens lúgosító zöld por, mind pedig a Young pHorever Miracle Greens szerves részét képezi. Utóbbiban nagyobb mennyiségben található meg az összetevő, melynek hatására az elkésztett ital citromosabb ízt ad, amit sokan kifejezetten kedvelnek. Akik azonban a „régi”, megszokott ízek kedvelői, nekik továbbra is ott van a SuperGreens ital, mely a benne lévő 49 zöld növény erejével harcol a szervezetünkben keletkező káros savak ellen és biztosítja a sejtszintű lúgosítást.       

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!