Szinergizmusról akkor beszélünk, ha a kedvező hatások összeadódnak, illetve a nem kívánt hatások egymást kioltják. Ezért amikor gyógynövényekből készített teakeveréket fogyasztunk, akkor tudnunk kell, hogy egy teakeverék elkészítésekor nem elegendő egy adott növény pontos hatását ismerni, hanem számtalan más tényezőt is figyelembe kell venni.

A néhai tudós, dr. Szalai Miklós (akit az országban csak úgy ismertek, mint a halimbai pap és az ő gyógyteái) így írt erről: „Az epetea némileg emeli a vérnyomást, ezért magas vérnyomásban szenvedő betegnél célszerű vérnyomás csökkentő anyagot hozzákeverni … Az erős hatású növényeket egyik keverékben sem lehet együtt alkalmazni … Az epetea átmegy az anyatejbe, ezért szoptató anya hígabban igya …. Magas vérnyomásnál a vérnyomáscsökkentő tea késlelteti, sőt, vissza is tartathatja a havi vérzést, ezért fiatal nő esetébe vérzésfokozó anyagot kell hozzá keverni…” És így tovább. 

A tudós esperes tudásának csak morzsáit villantja meg, de mindenki számra már ebből is világos kell, hogy legyen: gyógytea keverékeket házilag összehordani nem helyes, sok esetben kifejezetten veszélyes is lehet. 

Mit tehetünk hát?

Azt a tudást csak évtizedek alatt szerezhetnénk meg nagy fáradtság árán, amivel a tudós gyógyító pap rendelkezett, de ez nem is lehet a célunk. A füvekkel gyógyító, mielőtt gyógyítását megkezdte, tudni akarta, hogy a beteg milyen nemű, hány éves, milyen korábbi betegségei voltak, mióta beteg, milyenek a tünetei és mindezek ismeretében állította össze egyénre szabott gyógytea keverékeit.
 
Ezzel évtizedekkel előzte meg a modern gyógyítást, mert a mi gyógyszereink nem egyénre, hanem betegségre szabottak, és csak a dózisokat próbálgatjuk egyénre szabni az adott határokon belül. Az egyénre szabott gyógyítás azonban már itt dörömböl az ajtónkon. A rákbetegségek tucatjainál, pontosan meg tudják határozni az egyénre jellemző szövettani, biokémiai karaktereket és eljött az egyénre szabott gyógyszeres kombinációk kora. 

Vagyis egyáltalán nem biztos, hogy két azonos nemű gyomorrákos beteg, akiknek egyébként a klasszikus szövettan szerint azonos típusú gyomorrákja van, azonos terápiát fog kapni, mivel a molekulár-biológiai jellemzőikben olyan eltérések mutatkoznak, amik más és más hatásmechanizmusú gyógyszerek adását igénylik.

A gyógynövények, a gyógyteák alkalmazása nem teszi feleslegessé az orvost, az más kérdés, hogy a doktorok jó része a gyógynövényekről elenyésző ismeretekkel rendelkezik. Ez a hiányosság tág teret nyit a kuruzslók, álgyógyítók számára, ami valóban veszélyes lehet. 

Téves azt gondolni, hogy a gyógynövények hatásukat tekintve gyengék, ártalmatlanok, mivel természetesek. A legnagyobb hatású gyógyszereink még mai is a természet patikájából lettek elcsenve és a legmérgezőbb anyagokat is ott lehet megtalálni.

Tehát csak kipróbált keverékeket szabad alkalmazni és csak megfelelő tudású szakemberrel való alapos konzultációt követően. A több ezer gyógynövény bemutatására nem is vállalkozunk, csak olyan  fűszernövényeket, gyümölcsöket, alapvető, természetes élelmiszereket mutatunk be, amiket úgy is minden nap fogyasztunk vagy fogyasztanunk kellene. Mert a jól megválasztott étel nem csak táplál, hanem gyógyít is. 

Honlapom ebben próbál segíteni. Néhányan panaszolják, hogy olyan sok az információ rajta, hogy nem látni a fától az erdőt. Nem is volt az soha a célom, hogy mindenki mindent tudjon, amit leírok. A cél az volt, hogy bemutassam a természet patikájának ezen kis szegmensét, mely így is számtalan lehetőséget tartalmaz és felhívjam a figyelmet azokra a dolgokra, amik fontosak egészségünk megőrzése vagy gyorsabb gyógyulásunk érdekében. Továbbra is ebben a szellemben kívánok munkálkodni.   

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!