Amikor vásárolni megyünk és a kirakatban ránk mosolyog a hatalmas piros vagy zöld kaliforniai paprika, a fél almányi paradicsom, a 40 cm-es kígyó uborka, senkinek nem jut eszébe, hogy ezek mind-mind hibridek.

A keresztezések során a fő cél elsősorban az, hogy a keletkező gyümölcs, zöldség nagy legyen, szép legyen, vastag héjú legyen, jól bírja a szállítást, a hűtést, és főleg, hogy magas legyen a termés hozama.

Ugyan ki gondol ma arra, hogy az ember által előállított búza három fűfélének az egyesítéséből származik? A hagyományos keresztezéssel előállított hibridek első generációja még termékenyebb, még szebb, mint bármelyik felmenőé volt. A jelenség neve heterózis (az az örökléstani jelenség, hogy a kereszteződésből származó első nemzedéknek a szülőknél értékesebb tulajdonságai vannak). Az első generációs hibrideket gyakran nevezik szuperhibrideknek is.

De mindennek nagy ára van! TUDOMÁSUL KELL VENNI, HOGY AZ ÍGY HÁZIASÍTOTT NÖVÉNYEK ÉLETKÉPESSÉGE MESSZE ELMARAD A VADONÉLŐKÉTŐL.

Az évtizedek által szelektált és nemesített növényt, ha magára hagyjuk a természetben pár év múlva teljesen megváltozok, visszavadul, elveszíti azokat a tulajdonságait, amik kifejlesztéséért korábban annyit dolgoztak.

Erről bárki könnyen meggyőződhet. Akinek van egy kis kertje, vegye meg a boltban a legszebb kaliforniai piros paprikát, majd próbálja meg magról szaporítani. Már az első évben keserű csalódásban lesz része, mert a szuperhibrid második generációja sokkal satnyább lesz, a hozama drámaian lecsökken, ha pedig ennek a generációnak a magját ismét elülteti, hát lehet, hogy egy elvadult, paprikára alig hasonlító, valamiféle növényt nyer, vagy esetleg még azt sem.

Bizony az üzletekben gyakran csak látszatot vásárolunk, és mikor azt gondoljuk, hogy a hatalmas almák, paprikák, paradicsomok révén sok egészséget veszünk magunkhoz - hatalmasat tévedünk. A nemesítő fő szempontja ugyanis a látszat, a küllem, a terméshozam, nem pedig a magasabb vitamin tartalom.

A hibridek és szuperhibridek minősége meg sem közelíti az ősi két „vad” fajta minőségét. Próbálna csak valaki egy mai paradicsommal dobálózni. Az ablaküveget be lehet törni vele. Az íze pedig leginkább a fagyasztott haléra emlékeztet.

Ezt ismerte fel Dr. Young, amikor a SuperGreens zölditalba döntően ősi, magas beltartalmi értékkel bíró fajtákat válogatott össze (pl. zöld kamutfű, a búza másik, ősi alkotója, áfonyalevél, pitypang, csipkebogyó, szilfakéreg, fehérfűz kéreg, tarackbúza - másik ősi fűféle, a búza másik öregapja, kakukkfű levél, citromfű).

Figyelem! Csak a hagyományos nemesítéssel (hibridizációval) előállított növényekről volt szó, a transzgenetikus (géntechnológia következtében megváltoztatott genetikai állományú) növényekről szó sem esett.

Ezeket a transzgenetikus növényeket a világon több, mint 28 millió hektáron termesztik! Minő véletlen, hogy éppen a világ legnagyobb gyógyszercégei - nem tévedés! – (Aventis, Novartis, Astra-Zeneca, stb.) játszák ebben a fő szerepet. Jelenleg ezeket még főleg ipari célokra termesztik (gyapot, kukorica-alkohol), nem élelmezési célra, de ami késik, az nem múlik. Ez már ezonban egy másik cikk témája lesz a közeljövőben…

Webáruház - https://webshop.drtihanyi.hu/

http://www.drtihanyi.hu/uploads/alma.jpg
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!