Több mint kétezer éve élt egy római szenátor, Cato, akit kortársai ritka kicsinyes, gyűlölködő, fukar embernek tartottak.

Arról volt híres, hogy bármiről is beszélt a szenátusban, beszéde végén mindig hozzátette azt a mondatát, melyről elhíresült: Ceterum censeo…Cartaginem (Egyébként pedig Karthagót el kell pusztítani!).

http://www.drtihanyi.hu/uploads/cato.jpg


Feljegyezték róla, ha bármelyik rabszolgája megbetegedett, káposztaevésre kötelezte őt és személyesen ellenőrizte, hogy a napi káposzta fejadagját elfogyasztotta-e.

Mélységesen hitt abban, hogy a káposzta minden bajra jó. Hát, ebben közel járt az igazsághoz.

Cato korában a káposztát úgy ették, hogy ecetes lében tárolták és azzal ízesítették. Manapság inkább a sózással történő ízesítés és tartósítás a népszerűbb. A sózás segítségével, ha az megfelelő mértékű, megakadályozhatjuk a nemkívánatos baktériumok elszaporodását, miközben a SAVTERMELŐ Leuconostoc mesenteriodes baktérium kiválóan szaporodik, és főleg tejsavat termel.

Ehhez kb. 20 C fok kell, és a sóoldat nem lehet töményebb 2,25%-nál. Amikor tejsavszint eléri az 1%-ot, ez a baktérium megszűnik tovább dolgozni, és helyét átveszi a Lactobacillus plantarum, mely a savszintet 2%-ra tudja emelni. Ez a folyamat kb. 3 hét, és kész a savanyú káposzta. A folyamat közben a C-vitamin nem károsodik a növényben. Természetes kalcium, magnézium és kálium tartalma mellett a sózás révén bőven tartalmaz nátriumot is (hiszen azt mesterségesen hozzáadtuk!).

Van benne A vitamin, E vitamin, valamint B vitamin. Béta karotinban sem szegény. És itt a magyarázata annak, hogy miért a legjobb ellenszere a másnaposságnak. Az alkoholfogyasztás kiszárítja az embert, melynek következtében sok vizet és ionokat, többek között nátriumot, káliumot, magnéziumot veszít. A szervezet PH-ja ilyenkor savas irányba tolódik el, majd a lebomláskor keletkező acetaldehid ellenkező irányú változást generál. A savanyú káposzta ismét helyre állítja a normális PH-t, pótolja az elveszett ionokat és folyadék mennyiséget, magas B vitamin tartalma révén csökkenti az alkohol idegrendszerre gyakorolt káros hatását. Nem véletlenül fogyasztják ilyenkor előszeretettel a korhely levest, tudták ezt már jól a régiek is.

Csokonai Vitéz Mihály ezt írta: ”megterhelt és heves gyomrunknak új erőt ad a korhely leves”.

Webáruház: https://webshop.drtihanyi.hu/
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!