Bár a szupertáplálékoknak nincs hivatalos definíciója, olyan gyümölcsöket és zöldségeket nevezünk így, melyek különösen táplálóak és hasznosak az egészségre nézve, valamint magas fitonutriens tartalommal rendelkeznek. Ezen meghatározás alapján a kelkáposzta az első tíz szupertáplálék közé tartozik.
Az egészség fenntartásához megkerülhetetlen a zöld leveles zöldségek fogyasztása, ezek közül pedig az egyik legtáplálóbb a kelkáposzta. Kiváló forrása a kalciumnak, magnéziumnak, A- és C-vitaminnak, rostoknak, vasnak, folsavnak, aminosavaknak, antioxidáns flavonoidoknak és luteinnek. Emellett könnyen elkészíthető, sokoldalú és ízletes.
A környezetvédők az ipari méretű „hústermelést” nevezik meg az éghajlatváltozás egyik fő okának. Jelenleg 7 milliárd ember él a bolygón és kb. 55 milliárd nagyméretű tenyészállat, melyek hatalmas mennyiségű hulladékot termelnek és természeti forrást használnak fel. Ezért is javasolja a táplálkozáskutatás egyik legelismertebb gondolkodója, Michael Pollan a „húsmentes hétfőt”. Azt állítja, hogy „ha már kis mértékben is eltérünk a tipikus nyugati étrendtől, akkor a koszorúér betegség kialakulásának kockázatát 80 százalékkal, a 2-es típusú cukorbetegség előfordulását 90 százalékkal, a vastagbélrákét pedig 70 százalékkal csökkenthetjük.”
Tehát a takarékos húsevés jó a testnek, a pénztárcának és a környezetnek.
Marhahús vagy kelkáposzta?
1. Fenntarthatóság. Míg a kelkáposzta csupán 2 hónap alatt érik meg, a szarvasmarha 18-24 hónap elteltével vágható le. Egy kg marhahús „előállítása” 4800 liter víz és 32 kg gabona felhasználásával jár.
2. Gyulladáscsökkentő. Az állati fehérjék túlzott fogyasztása az egyik fő oka az autoimmun betegségek, szívbetegségek és ízületi gyulladások kialakulásának. A kelkáposztában található tápanyagok gyulladáscsökkentő hatásúak. Olyannyira, hogy néhány ilyen állapotot ténylegesen képesek visszafordítani.
3. Vas. Kalóriára elosztva, a kelkáposzta több vasat tartalmaz, mint a marhahús.
4. Rost. Minden nap szükséges, mégis kevesen fogyasztanak belőle eleget. Folyamatos rosthiány okozhat számos betegséget, többek közt emésztési rendellenességeket, rákos megbetegedéseket és szívbetegséget. A kelkáposzta a szükséges napi rostmennyiség 5 százalékát biztosítja adagonként, valamint két gramm fehérjét is tartalmaz.
5. Kalcium. A magas marhahús és tejtermékfogyasztás ellenére, még mindig komoly problémát jelent a csontritkulás és más kalciumhiány okozta megbetegedés. A kelkáposztában kalóriánként több kalcium található, mint a tejben, ráadásul könnyebben is hasznosítható. Emellett magnéziumot is tartalmaz, ami szükséges a kalcium felhasználásához.
6. Omega zsírsavak. A hagyományos húsipari termékek nem rendelkeznek az egészséghez szükséges esszenciális zsírsavakkal. A kelkáposzta azonban adagonként 120 mg omega-3 zsírsavat és több mint 90 mg omega-6 zsírsavat tartalmaz.
7. Vitaminok. A kelkáposzta gazdag vitamin és ásványi anyag forrás, így táplálja és támogatja a máj működését, elősegíti az emésztést és segíti a szervezet természetes méregtelenítő folyamatát. A mezőgazdasági gyárak hús- és tejtermékei azonban tovább súlyosbítják a szuperbaktériumok és ellenálló baktériumok problémáját.
Kelkáposzta az étrendben
A kelkáposztát téli terménynek tartják, annak ellenére, hogy egész évben elérhető. A hidegtől édesebbé válik, míg a hervadás vagy barnulás keserűvé teszi. Könnyen termeszthető saját kertünkben is. Számos fajtája létezik, a leggyakoribb a zöld kelkáposzta. A simább levelű fajták íze lágyabb.
Hűtőben egy hétig tárolható, de ne feledjük, a tárolással erőteljesebbé válik az íze. Megmosva, szárítva és finomra aprítva is fagyaszthatjuk. Gyorsan kiolvad és ugyanúgy használható, mint frissen.
Fogyaszthatjuk nyersen, salátában, zöldség lé vagy turmix formájában. Lehet blansírozni, főzni, párolni, pirítani, dinsztelni. Ízesíthető ecettel, szójaszósszal, tamari vagy szezámolajjal és helyettesítheti a receptekben a káposztát vagy spenótot.
Hozzáadhatjuk babhoz, tojáshoz, tésztához, burgonyához, tonhalhoz, salátákhoz, levesekhez, pörköltekhez és szószokhoz. Szórhatjuk pizzára, belekeverhetjük rántottába, a lista végtelen.