A néhai, szerencsére lassan a felejtés homályába vesző Atkins diéta és a ma oly divatos paleolit étrend között egy nagy hasonlóság van. Ez pedig az, hogy mind a kettő ketogén diéta. Mit is jelent ez a fogalom?

Ha szervezetünk sejtjeinek elégtelen a glükóz felhasználása, akkor a zsírsavak bontása fokozódik és acetecetsav, aceton, és a béta hidroxi vajsav szintézise fokozódik és az agyunk és szívünk átáll ezekre a tápanyagokra glükóz helyett.

A fogyás elindul, bár a beteg lehelete kissé aceton szagúvá válik. Ez persze a legkevesebb. Ennél sokkal nagyobb baj az, hogy ezek mind kivétel nélkül szerves savak, amiktől a szervezetünk vagy a vesén át vagy kisebb mértékben a lehelet által szabadulhat meg.

Mindez a testünk sav-bázis egyensúlyát mélyrehatóan érinti. A vér pH értékét, mely 7,365 a szervezetünk köröm szakadtáig igyekszik fenntartani, de a sejt közötti állomány pH-ja, amiben a sejtjeink fürödnek, savas irányba tolódik el, ami nagyon nem kívánatos. A savasodásnak ez a formája (acidózis) azzal jár, hogy a sejtekből pozitív töltésű kálium ionok áramlanak ki azért, hogy a helyükbe a savasságot okozó hidrogén ionok vándoroljanak be.

Csakhogy a kálium a sejtek egyik legfontosabb kationja. Ha ennek a szintje a sejtekben lecsökken, annak nagyon súlyos következményei lehetnek. Ismert dolog, hogy azoknál, akik rövid idő alatt nagyon sokat fogynak, a hirtelen szívhalál gyakorisága jelentős mértékben megemelkedik.

A fenti diéták a szívbetegek vonatkozásában különösen veszélyesek, mert a szívbetegségben szenvedők közel 80%-a amúgy is hirtelen szívhalál következtében veszti az életét.

Ezért tartom sokkal egészségesebbnek a lúgosító életmódot, a sok zöldség és jó minőségű olajok fogyasztását (olíva olaj, dió, lenmag, mandula, kókusz, stb.) kiegészítve a fehér húsokkal. Mivel manapság jó minőségű és elégséges mennyiségű zöldséget szinte senki nem fogyaszt, ebben segíthet a Super Greens, mely 49 zöldség mikronizált őrleményét tartalmazza, vagy a zöldárpa csíra kivonat (Green Magma) őrleménye.

Ezek segítségével igazi mediterrán étrendet folytathatunk. A népesség szintű vizsgálatok azt mutatják, hogy ez a legegészségesebb az ember számára. A gyümölcsfogyasztást sem kell korlátoznunk, mert nálunk a friss gyümölcsfogyasztás mennyisége is elégtelen.

Ezzel szemben az alkoholos italok jótékony hatása túldimenzionált, és egyáltalán nem kívánatos. Kevesen tudják azt, hogy az alkohol kiszárítja a sejteket, mert ez a kis zsíroldékony molekula a sejtek membránjába beépülve, azt károsítva, a sejtek komoly víz és ezzel együtt ionvesztését okozza. Az alkohol egyértelműen toxikus minden sejtünk számára, amit nem ellensúlyoznak az egyéb összetevők vélt vagy valós jótékony hatásai.

Sejtjeink tiszta vízre vágynak!

SuperGreens vásárlás

http://www.drtihanyi.hu/uploads/body_sgph_promo_HUN.jpg

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!