Nem létezik betegség, nem létezik megbetegedés a szervezet elsavasodása nélkül. Nem lehetünk energiahiányosak, nem alakulhat ki krónikus gyulladás szervezetünkben az anyagcsere, táplálkozás, légzés és környezeti hatás során keletkező savak nélkül. Nem lehetünk egyszerre betegek és lúgosak.

De ha a szervezetnek nincs szüksége a megfelelő pH fenntartásához, akkor miért betegszik meg? Szervezetünk alapvetően lúgos kémhatású, de különböző funkciói révén savak keletkeznek benne. Éppen ezért a szervezetnek igenis szüksége van „külső segítségre” ahhoz, hogy enyhén lúgos állapotát fenntartsa. Ha ez nem történik meg, akkor kialakul a szöveti acidózis, tehát a szervezet elsavasodása. Ez a folyamat pedig a betegségek legfőbb kiváltó oka. dryoung193.JPG

Mi is valójában a látens szöveti acidózis?

Szöveti acidózisról akkor beszélünk, amikor a szervezetünkben felgyülemlő savak nem tudnak a négy csatorna valamelyikén távozni testünkből. Ez a négy csatorna a belek, a vesék, a tüdő és a bőr. A szervezet így tudja tehermentesíteni magát a káros savaktól és fenntartani a vér enyhén lúgos kémhatását.

A szervezetnek tehát folyamatosan szüksége van azokra a puffer rendszerekre, melyek semlegesítik a stressz, táplálkozás, metabolizmus hatására keletkező vagy a környezetből érkező savakat. A szervezet nap, mint nap termeli működése során a savakat, többet, mint amennyivel testünk e puffer rendszerek nélkül meg tudna birkózni. Egy átlagos felnőtt napi anyagcseréje során 50-100 meq (milliequivalent) proton keletkezik, amit semlegesíteni kell, hogy a normális sav-bázis egyensúly fennmaradjon.    

Vérünk pH értéke normál esetben 7,365, tehát enyhén lúgos. A vér esetében kicsiny pH eltérés is életveszélyes állapothoz vezethet, ezért szervezetünk mindent megtesz annak érdekében, hogy vérünk ideális sav-bázis egyensúlyát fenntartsa.

Egy szénsav molekula semlegesítéséhez (pH) 20 molekula szódabikarbóna szükséges. Ez 20-szoros arány!! A szervezetnek tehát komoly szüksége van a lúgosításra, hogy pH egyensúlyát fenntartsa.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!