„Legyetek jó sókká, szövétnekekké, csillagokká…” – 40 prédikátor

A természetben a fémek szabad ionos formájukban nem fordulnak elő, hanem csak sóikban.

Vizsgáljuk meg a négy ásványi só keverékét közelebbről. Összetevők: nátrium bikarbonát, magnézium karbonát, kálium bikarbonát, illetve kalcium karbonát.

Kálium

A sejtekben a legfőbb ion a kálium. Kb. 150g van az ember szervezetében, ennek 98%-a a sejtekben és 2% a vérplazmában. A plazma kálium szintje csak kis határok közt változhat, mert ha túl alacsony, az is éppen olyan káros, mint ha túl magas, szív ingerképzési és vezetési zavarokat okoz (szívritmus zavarok).

A sejten belüli és kívüli tér közt ezt a nagy káliumion különbséget a nátrium –kálium ATPase enzim tartja fenn, melynek a működéséhez a magnézium elengedhetetlen.

Hasmenésben, hányásban, vízhajtók szedésekor az alacsony kálium szint fenyeget, míg veseelégtelenségben a magas kálium szint az, ami a beteget veszélyeztetheti.

Magnézium

A magnéziumból kb. 20-30g található az emberben, melynek 65%-a a csontokban van, kötött formában. A maradék 33% van a sejtekben és 2 százaléknyi a vérplazmában.

A magnézium legalább 400 enzim kofermentje (enzim működését segítő anyag), azaz négyszáz olyan fehérje természetű molekuláé, amiknek az élet fenntartásában esszenciális (nélkülözhetetlen) fontosságuk van, így semmiképpen nem nélkülözhető. A magnéziumnak hatalmas vízburka van, ezért nehezen szívódik fel, gyakran kell a „Trójai Faló” trükkhöz folyamodnunk: pl. B6 vitaminhoz kötjük - Magne B6, orotsavhoz kötjük –Magnerot, vagy Klorofillt viszünk be a szervezetbe, mert annak a központi atomja szintén a magnézium.

Kalcium

A kalcium a sejtekben alig fordul elő. A vérplazmában a kalcium koncentrációja 10 000-szerse a sejtek kalcium koncentrációjának. Mégis pótolhatatlanul fontos, mert nélküle nincs izom és idegműködés, a sejten belül a második hírvivő szerepét tölti be. Mégis, ha túl sok van belőle a sejtekben az a sejt pusztulását okozza. Bár a kalcium atom valamivel nagyobb, mint a magnézium, de a vízburka csak egy huszada, tehát a felszívódása jobb.

Nátrium

A vér 0,9% nátriumot tartalmaz. De mivel az ember 63%-ban sós vízből áll, így könnyen kiszámolható, hogy bennünk ennél több, kb. 80-100g nátriumion található. A sejten belül kevesebb van, mint a sejten kívül, de ez nélkülözhetetlen. A szervezetben két nagy pumpa rendszer van. A nátrium –kálium pumpa és a kalcium - magnézium pumpa rendszer. Ezek külön-külön az anyagcsere során a kémiai energia 10-10%-át használják fel!

A felnőtt ember napi só fogyasztása 2-4g normálisan. A mai konyhatechnológiával ezt 3-6-szorosan túllépjük, melynek következtében a veséknek kell tőle a szervezetet megszabadítani. A húsevőknek igazából nem kell sózniuk, de a vegetáriánusoknak muszáj, mivel a növények nem tartalmaznak elegendő nátriumot. Nem csak a vén kecske nyalja meg a sót, sóra minden növényevő állatnak korától függetlenül szüksége van!

Az emberi test pH-ját a karbonát és a foszfát puffer rendszerek tartják közelítőleg állandó 7,4 –es értéken. Figyeljük meg, hogy a pHour só a négyféle alapvető iont karbonát és bikarbonát formájában tartalmazza!

A készítményt, mint semmi mást túladagolni nem szabad, veseelégtelenségben nem javasolt. Viszont minden más esetben napi egy mokkás kanálnyi 4 pHour só és 16 csepp klorofill 3dl vízben feloldva és összekeverve igazán kitűnő, frissítő italhoz juttat minket a forró nyári napokon. Rendszeres fogyasztása esetén még a legnagyobb hőségben sem fog senki összeesni a metrón, buszon, stb.

4 pHour só - 4 pHour só

Webáruház - Webáruház

http://www.drtihanyi.hu/uploads/so.jpg


http://www.drtihanyi.hu/uploads/klorofill.jpg
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!