Közismert a gyermekek körében, hogy Popeye, a tengerész a spenótnak köszönheti hatalmas erejét. Kutatók megpróbáltak utána járni, mi lehet Popeye kedvenc ételének valódi titka? Miért tartalmaz a SuperGreens lúgosító ital is spenótot?

Forrás: Cell Metabolism

A válasz úgy tűnik egyszerű, a nitrátok, melyek bőségesen találhatók a zöld leveles zöldségekben. Ezek a vegyületek feltöltik a sejteket energiával. Már egy adag spenót is képes növelni a mitokondriumok hatékonyságát. Ezek a kicsiny bab alakú „erőművek” biztosítják a sejtek szükséges energiáját a működéshez és növekedéshez.

Sokáig úgy gondoltuk, hogy a spenótban található vas felelős ezért a hatásért, most azonban világossá vált, hogy az igazi felelősök a nitrátok, ők energizálják a sejteket.

Svéd kutatók tanulmányuk során azt vették észre, hogy azok a biciklisták, akik 3 napig kaptak nitrát vegyületeket, kevesebb oxigént fogyasztottak a terhelés során (Karolinska Institute, Stockholm).

{$up_uri}popeye.jpg


A kutatás vezetője szerint köztudott, hogy a magas zöldség és gyümölcs tartalmú étkezés segíthet megelőzni a szív-, és érrendszeri betegségek kialakulását, valamint a cukorbetegséget és ebben komoly szerepe lehet az olyan vegyületeknek, mint a nitrátok.

Az élelmi nitrátok a szervezetbe kerülve baktériumok segítségével nitrogén oxiddá alakulnak, a nitrogén oxid pedig képes tágítani az ereket, csökkenteni a vérnyomást és támogatni a keringést.

A tanulmány másik érdekessége, hogy fogmosás során csökken azon baktériumok száma a szájban, melyek segítik a nitrátok nitrogén oxiddá alakulását, így a fogmosás közvetve rontja a spenót jótékony hatását.

Nem véletlen tehát, hogy a SuperGreens lúgosító ital is tartalmaz spenótot, a spenót egyike annak a 49 összetevőnek, melyből a dr. Robert Young által kifejlesztett lúgosító ital összeáll.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!