Az élet bölcsője a tiszta víz. Azt gondoljuk, hogy mindent tudunk a vízről, de ez távolról sincs így. Ismerjük fizikai jellemzőit. Hát persze. Minden kis iskolás tudja, hogy 0 celsius fokon  megfagy és jéggé válik, de ez nem így van. A valóban tiszta víz, mely semmilyen szennyeződést nem tartalmaz (nincsenek benne jégképző magok) és semmilyen felülettel nem érintkezik (pl. edény falával) az -48 celsius fokon kezd megfagyni.

100 C fokon felforr, persze ez erősen nyomás függő, hiszen a Himalája tetején ehhez elég már 65 celsius fok is. 

Testünk 63%-a víz, kisgyermekekben ez az arány közel 80%. Ahogy idősödünk, úgy csökken testünk víztartalma, szó szerint kiszáradunk. Élelem nélkül 40-50 napig is kibírhatjuk normális körülmények között, de víz nélkül csak pár nap az élet. Amikor megszomjazunk, szervezetünkben már vízhiány van.

Idősebb korban ez a jelző rendszerünk már nem jól működik, ezért 60 év felett már nem csak akkor kell inni, ha szomjúságot érzünk, hanem már akkor is inni kell, amikor még szánk nem száraz és nem is vagyunk szomjasak. 

A gyermekek sok vizet isznak és ez így van jól. Nem nő tőle béka a hasukban, nem szabad tiltani a gyermekek vízfogyasztását (a felnőttekét sem). Minden nap, mindenkinek meg kell innia legalább másfél liter tiszta, jó vizet. Ezzel elkerülhet egy csomó betegséget (vesekő, epekő, elhízás, fejfájás, dekoncentráltság, fáradékonyság, stb.). A szilárd táplálékok emésztése során is keletkezik bennünk naponta két és fél dl víz. Ezt a vizet oxidációs víznek nevezzük. 

A lédús gyümölcsök víztartalma eléri a 80-90%-ot. Fogyasztásuk már csak ezért is nagyon egészséges. Az alkoholos italok dehidratációt okoznak, azaz kiszárítanak, ezért vizet vonnak el a sejtjeinktől. Ez még a sörre is igaz! A másnaposság tüneteinek a döntő részét a sejtek kiszáradása okozza. A megoldás tehát a másnapi bő vízivás és néhány alapvető ion pótlása (magnézium, kálium, nátrium). A kávéban, teában lévő koffein is kiszárítja a sejtjeinket. Kezdetben élénkít, de utána sokkal fáradtabbak leszünk, mint amilyenek előtte voltunk. 

A szem a lélek tükre, szokták mondani, a nyelv pedig azt mutatja meg jó közelítéssel, hogy ittunk-e ma eleget. A száraz, repedezett nyelv, a cserepes ajkak, biztos elégtelen vízfogyasztásra utalnak.

A tiszta víz íze tökéletes. Nem kell bele semmi ízesítő, színesítő. A szénsavas víz nem jó. Becsapjuk vele szervezetünket. A szénsav csípi a nyálkahártyánkat, ezért tudat alatt kevesebbet iszunk meg a szénsavas vízből, mint amennyire ténylegesen szükségünk lenne. Az evés közben történő vízfogyasztás kifejezetten egészséges. Az étel sokkal könnyebben emészthetővé válik általa és az emésztés során a belek sem vonnak el olyan sok vizet a szervezetünktől, mint egyébként. Ennek következtébe elmarad az étkezés után jelentkező tompultság, fáradékonyság, aluszékonyság. Ha mégis jelentkezik, akkor vizet kell inni és nem kávét!

A gyógyszereket mindig bő vízzel kell bevenni, nem úgy, ahogy a TV-ben láthatjuk sok filmben. Apró kortyokban igyuk, hogy vizet nyeljünk le és ne levegőt. A víziváskor hallható kluttyogás azt jelenti, hogy sok levegőt is lenyelünk a vízzel, amitől hasunk felpuffadhat és kellemetlen hangok kíséretében tudunk csak tőle megszabadulni. 

A víz szép. Szép a pohárban, a folyóban, a tóban, a tengerben. A víz látványa megnyugtat. A négy őselem egyike: tűz, víz, föld, levegő. Éljünk vele egészségben.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!