A vadrózsa egész Európában elterjedt, de előfordul a Közel-Keleten, Észak-Nyugat Afrikában, a Kanári Szigeteken és Madeirán.
A csipkebogyó húsát és magját egyaránt felhasználjuk. A héja sok C vitamint, karotinoidokat, invertcukrot, enyhén hashajtó gyümölcssavakat tartalmaz, míg a csipkebogyómag olaja gamma linolénsavban és más esszenciális zsírsavakban gazdag.
A gamma linolénsav hatékonyan gátolja az érelmeszesedést, az esszenciális zsírsavak (hosszú szénláncú telítetlen zsírsavak) a prosztaglandinok szintéziséhez szükségesek. Élettani hatásukat itt most nem tudjuk taglalni részletesen, de nélkülözhetetlenek a szervezet számára. Állat kísérletek azt igazolták, hogy esszenciális zsírsavak hiányában az állatok szőrzete kihullik, nemzőképességük elvész és idő előtt elpusztulnak.
Az illóolajnak a vízben oldódó anyagaiból készül a rózsavíz. Hígítás nélkül szemborogatásra kiváló.
Bioflavonoidokban igen gazdag, jótékonyan hat az emésztésre is. A magas vérnyomást csökkenti, kiváló jódforrás. Magyarországon a vizek döntő többsége kifejezetten szegény jódban.
Érdekes, hogy az Alföldön a csipkebogyó alig fordul elő! Inkább a hegyeket és a dombvidékeket kedveli. Tea keverékekből kihagyhatatlan, így a SuperGreens is tartalmazza.
Webáruház: https://webshop.drtihanyi.hu/
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!