Amikor észrevette, hogy már két emelet lépcső után kifullad, éjszakákat nem alszik, minden másfél évben egy számmal nagyobb nadrág kell, az ingek nyakban szorítani kezdtek, elment az orvoshoz. Ott kiderült, hogy a vérnyomása magas (165/110 Hgmm), a vércukra is magasabb a normálisnál.

Kapott négy féle gyógyszert a megfelelő vérvételek és vizsgálatok után (EKG, terheléses EKG), mert közben az is kiderült, hogy a koleszterinje sincs rendben. Szedte gondosan a gyógyszereket és nem történt semmi. A panaszai megmaradtak, sőt, szédülés, puffadás, rossz szájíz is társult a meglévő tüneteihez. Ezeket a gyógyszerek mellékhatásainak vélte a kezelőorvosa.
 
És akkor nem várt tovább, hanem saját kezébe vette a sorsát.

A cukros ételek és italok elhagyása nem okozott különösebb nehézséget. A főzelékek nagyon bejöttek, főleg habart formában, de a reggeli kávé nagyon hiányzott. A húsokat imádta, főleg a jó zsíros, puha falatokat és így volt a kövér sajtokkal is. A halat soha nem szerette, mert erős fejfájást érzett a hal evése után (ez igen gyakori azoknál, akik érzékenyek a hisztaminra, a halakban viszont bőven van hisztamin). Ezt omega 3 tartalmú étrend-kiegészítő bevitelével próbálta meg ellensúlyozni. nobrokkoli.jpg

A zsír minden formáját elhagyta és olíva olajra tért át. A sótlan ételt nem tudta megszokni, ezért a direkt sok sót tartalmazókat hagyta el (gépsonka, házi sonka,  savanyú káposzta, sólet, kolbászok) és helyettük belépett a padlizsán, a patiszon, a cukkini, a gomba, a tök, a zeller. A krumpli is nagyon sok sót vesz fel, kivéve, ha héjában főzik meg, mert akkor kifejezetten ízletes egy kis borssal, olíva olajjal.

A sajtokról nem mondott le, de csak az ételek fűszereként használta őket. A napi folyadék fogyasztása két literre nőtt, ami nem volt nehéz, főleg azután, miután elkezdte rendszeresen fogyasztani a közel 50 zöld növény keverékét tartalmazó Young pHorver italt. A citromfű ízletes aromája miatt nem is kellett ízesítenie semmivel sem. A zöld ital egyik érdekes hatása volt, hogy kb. két hónap elteltével már egyáltalán nem kívánta a kávét és a korábban szeretett sört és bort sem.
 
A csokoládé elhagyását követő hónapban eltűntek a vissza-visszatérő pattanásai és mitesszerei.
Furcsán könnyebbnek érezte magát és valóban három hónap elteltével 7kg-ot fogyott, úgy, hogy ereje, vitalitása kifejezetten növekedett.

Már nem fulladt a lépcsőn, az éjszakai alvászavarok is megszűntek. Mivel az étrendjében kevés volt a hús és a tojás, ezért napi 2000 NE D3 vitaminnal egészítette ki étrendjét. Mikor eljött a tél majd a sápadt tavasz, szinte észre sem vette, hogy nem lett náthás, sem influenzás, miközben munkatársait sorra döntötték le egy hétre ezen „takonykórok” különböző formái.
 
A gyümölcsfogyasztását is átalakította. Napi egy banánt megevett, viszont a szőlőt elhagyta végleg, a citromot pedig napi 2db-ra emelte. A datolyaszilvát nagyon megszerette, a paradicsomléből zellerrel napi 2-3 dl-t szintén. Sokat javított rajta pár csepp tabasco is.

Csak gyümölcsteát (leginkább csipkebogyót) ivott, de abból napi fél liternyit, és e mellé napi 1 g C-vitamin is rendszeresen elfogyasztott.  Citrommal ízesítette. A szezonális gyümölcsök  fogyasztását egyébként nem korlátozta. Közben eltelt egy év. A vérnyomása megjavult, ezért rákényszerült a vérnyomás csökkentő tabletták csökkentésére, majd elhagyására. A vércukra normalizálódott és a koleszterinje is normális lett. Ezért ezeket a gyógyszereket is elhagyta.

Napi egy órát tölt könnyű testmozgással, azóta is jól van.

És Ön jól érzi magát?  
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!