Mikor az évezred forduló környékén sikerült az emberi genomot megfejteni, a kutatókat hatalmas meglepetés érte. Azt hitték, az emberi DNS-be (örökítő anyagba, ami az ember genetikai programját tartalmazza) több millió gén van kódolva, de kiderült mára, hogy a gének száma csak 20-25 ezer! Ennél több génnel rendelkezik a kukorica is, de még a bormuslicának is 14 000 körüli a génjeinek a száma.

Hogyan lehetséges ez?

Ez a 20-25 ezer gén mindössze 2 gigabájtnyi információt tartalmaz. Azon a számítógépen, amelyen most Ön e cikket olvassa az operációs rendszer (Windows Vista, Windows 7, Mac OS X, stb) általában 6-8 gigabájt hosszúságú.

Ez azonban távolról sem jelenti azt, hogy ezek az operációs rendszerek bonyolultabbak, mint az ember genomja (programja). Ugyan ez áll a kukoricára és muslincára is. A dolog lényege úgy tűnik, nem a gének számában rejlik, hanem abban, hogy az adott operációs rendszer milyen jól van összerakva.

Gondoljanak a zongorára. Nem kell hozzá több száz vagy több ezer billentyű, elég 88 is (52 fehér, 36 fekete), mégis, ha a hangok jól vannak összerakva, akkor le lehet rajta játszani a Für Elise-t, míg ha rosszul vannak a hangjegyek programozva, akárhány billentyűje lehet, értelmetlen hangzavar az eredmény.

A betegségek végső okaiként sokáig a mutációkat véltük (olyan, mintha a zongorán egy-két billentyű nem adna hangot), és valóban sok betegségnek ez az oka, de megközelítőleg sem annyinak, mint amennyire korábban gondoltunk.

Látjuk, az emberi DNS egy nagyon jól megírt program, ezért igen kis változás is mélyreható következménnyel járhat: nem kell feltétlenül - a hasonlatnál maradva - törött billentyűkre gondolnunk, elég az is, ha csak néhány billentyű ideiglenesen elnémul. Ez történik a sejtjeinkben akkor, amikor a DNS-ünk valamelyik szakaszán, leginkább a négy alapalkotó egyike, a citozin metilálódik, és ez által az adott génszakaszt kiüti, aminek a következtében kóros fehérjék szintézise és rosszindulatú elváltozások indulhatnak el a sejtben.

Itt nincs mutáció, a DNS szerkezete egyáltalán nem változik meg, mégis a betegség kialakulhat. A legtöbb környezetünket károsító és rákkeltő anyag ilyen módon fejti ki káros hatását, pl. kadmium, nikkel, benzol, biszfenolok, műanyagok, stb. Persze több ezer olyan anyagot ismerünk, ilyen pl. a radioaktív sugárzás is, amik képesek mutációkat kiváltani, sőt mutációk a sejtek osztódásakor spontán is keletkezhetnek.

Mégis úgy tűnik, hogy a rosszindulatú elfajulások többségéért nem a mutációk a felelősek. A mutációk többsége többnyire az adott sejtet el is pusztítja. Gondoljanak a számítógép programokra. Elég bennük egy nagyon kis hiba (mutáció) és a program már nem is fut, vége van. Mint az előbb írtam, a metilációs folyamatok a DNS programját nem változtatják meg, ezért az általuk okozott változásokat nem mutációnak, hanem epigenetikai változásoknak nevezzük.

A metilációs folyamatok szabályozását ma még nem értjük, de amint arról már korábbi cikkemben írtam,minden olyan tényező, ami sejtjeinket megóvja attól, hogy a környezetünkben lévő számtalan toxikus anyag éppen a metilációs folyamatokba beavatkozva akár egy rosszindulatú elfajulásnak is kaput nyisson, az nagyon hasznos. Ilyenek pl. a nem vegyszerrel kezelt bio zöldségek és gyümölcsök, a megfelelő, garantált helyről származó zöldség koncentrátumok (pl. Super Greens, Green Magma), ill. minden olyan káros anyag kerülése (vegyszerek, tisztítószerek, ipari szennyeződések, stb.), amik kóros metilációs folyamatokat indíthatnak el.

Az, hogy pl. a vastagbélrákok gyakorisága éppen megháromszorozódott az utóbbi 40 évben, arra utal, hogy ezen a téren nem jó úton járunk.

A természetes, nem vegyszerrel kivont olíva olajak, a friss, mérgező anyagoktól mentes zöldségek, gyümölcsök, a tiszta ivóvíz és a levegő mutatják a kiutat ebből a zsákutcából.

Amíg egészségesek vagyunk soha nem késő.

Amikor dr. Young a vegetáriánus életmódot propagálja, a szigorúan vegyszermentes zöldségeket és gyümölcsöket, a tiszta vizet, a jó levegőt, akkor az epigenetikai károsodások elkerüléséről beszél, de ez így túl tudományos, egyszerűbb a lúgosítás sokkal közérthetőbb fogalmát használnia.

A fentiek alapján aligha kell magyarázni, hogy milyen alapvető különbség van a lúgos víz és a Super Greens között.

SuperGreens vásárlás

http://www.drtihanyi.hu/uploads/body_sgph_promo_HUN.jpg

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!