Óvakodjunk az időnként felbukkanó „egészség mítoszoktól”! A 90-es években pl. sok „szakértő” óva intette az embereket a kókusztejtől és kókusz olajtól, megfosztva ezzel őket sok-sok értékes tápanyagtól. Ugyan ezt a sorsot kellett elszenvednie az avokádónak is, melyet szintén a „vádlottak padjára” ültettek magas kalória és zsírtartalma miatt. Közben persze kiderült, hogy az avokádó egy rendkívül értékes gyümölcs, mely segíthet egészségünk megőrzésében.

Az avokádóban mind a 12 esszenciális aminosav megtalálható, mely szükséges szervezetünknek a fehérjék felépítéséhez. Ellentétben mondjuk a steakben található fehérjékkel, amit az emberek többsége nehezen tud csak megemészteni, az avokádóban lévő fehérjék könnyen felszívódnak a bélrendszerben, emellett rost tartalma is elősegíti a könnyed emésztést. Aki szeretné csökkenteni a táplálékában található állati eredetű fehérjék mennyiségét, válassza az avokádót, melynek segítségével pótolni tudja a szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavakat.

Az avokádóban található zsírok egészséges zsírok, olyanok, melyre a szervezetnek szüksége van, hasonlóan pl. az olíva olajhoz. Ezek a zsírok elősegítik a vér HDL koleszterin szintjének emelkedését, mely védi az ereket a káros szabad gyökök okozta károsodásoktól, ráadásul szerepük van a vér triglicerid szintjének szabályozásában is. docbrocs110.jpg

Az avokádó a különböző karotinoidok kiváló forrása. Sokan a karotinoidok jelenétét a piros és narancssárga zöldségekkel és gyümölcsökkel kapcsolják össze, holott az avokádó is igen nagy mennyiségben tartalmazza ezeket az értékes fitonutrienseket: béta-karotin, alfa-karotin, lutein, neoxanthin, zeaxanthin, chrysanthemaxanthin, neochrome, béta-cryptoxanthin, violaxanthin. Minden egyes alkalommal, amikor avokádót fogyasztunk, magas minőségű A-vitamint juttatunk szervezetünkbe, mely védi szemünk egészségét. A karotinoidok emellett erősítik az immunrendszert is.

Az avokádóban található értékes tápanyagok különleges tárháza (A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin, karotinoidok, szelén, cink, fitoszterolok, omega-3 zsírsavak) gyulladáscsökkentő hatással bír szervezetünkben. Ennek és az értékes zsírsavaknak köszönhetően az avokádó védi szívünket a szívbetegségekkel szemben. Korábbi tanulmányok szerint az avokádóban lévő olajsav javítja a szív-, és érrendszer működését. Egy csésze avokádó kb. 160mg alfa-linolénsavat (ALA) tartalmaz.   

dr. Robert Young vadonatúj terméke, a Doc Brocs Power Plants túlnyomórészt avokádót, uborkát és brokkoli csírát tartalmaz, így az avokádó teljesen egyedi, különleges forrását biztosítja.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!