A cikk az áfonyáról szól. Két fajtáját különböztetjük meg: a vörös áfonyát és a fekete áfonyát.

Sokáig a fekete áfonyát tartottuk többre, mivel termése antociánokban (mirtillin) gazdagabb, a levelének főzete vércukor csökkentő hatású. Nálunk sokkal gyakoribb az előfordulása, mint a vörös áfonyáé.

Tavaly azonban a vörös áfonyáról nagyon érdekes dolgok derültek ki: a vörös áfonya olyan komponenseket tartalmaz, amik elpusztítják a petefészek, az agy és a prosztata tumor sejteket.

http://www.drtihanyi.hu/uploads/voros%20afonya.jpg


Feltehetően ezt a hatást az A-típusú pro-antocianidinek okozzák, amit más gyümölcsök nem tartalmaznak. Ez már önmagában is figyelemre méltó, de ennél fontosabb hatására is fény derült.

Ma a tumor terápia bázisát képezik a különböző platina vegyületek (pl. oxiplatin), de ezekkel szemben idővel a tumor sejtek érzéketlenné válnak. Kiderült azonban, hogy ezek a platina vegyületek hatszor hatékonyabbak akkor, ha vörös áfonya kivonattal kombináljuk őket. És ehhez nem is szükséges hatalmas töménység, a közönséges, kereskedelemben is elérhető 27%-os áfonya ital is elegendő a hatás kiváltásához.

http://www.drtihanyi.hu/uploads/fekete%20afonya.jpg


A kétféle áfonya azonban nem csak a színében tér el egymástól. A fekete áfonya lombhullató cserje, míg a vörös áfonya örökzöld. Sajnos nálunk fekete áfonya is kevés van, a vörös áfonya pedig annyira ritka, hogy szigorú védettséget élvez. Eszmei értéke tízezer forint. Óvjuk őket, hiszen az életünk függhet tőlük, a szó szoros értelmében!

Webáruház: https://webshop.drtihanyi.hu/
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!