Bob Therry, Ph.D.
Táplálkozási Tanácsadó, Green Foods Corporation

Green Magma italpor és tabletta

Bevezetés:

A gabonanövényeket, köztük az árpát, a búzát, a rozst és a zabot már régóta az energiában gazdag szemei miatt termesztik, de a legtáplálóbb része ezeknek a növényeknek mégis a fiatal zöld hajtásokban (csírában) található. Addig, amíg az elraktározott szemek hosszú ideig megőrzik tápértéküket, a zöld részek az aratást követően rövid időn belül elkezdenek veszíteni abból. Szerencsére napjaink modern technológiái lehetővé teszik, hogy begyűjtsük és tartósítsuk azt a bőséges tápanyagot, melyet a learatott friss zöld gabonafélék (gabonacsírák) rejtenek, ezzel egyszerűvé téve a mindennapi fogyasztásukat.

Az árpafű (árpacsíra) teljes értékű táplálék:

Az ideális egészség elérése érdekében mind makrotápanyagokra (fehérjék, zsiradékok és szénhidrátok) és mikrotápanyagokra (vitaminok, ásványi anyagok, aminosavak, aktív enzimek karotinok, bioflavonoidok, klorofil (levélzöld) és egyéb növényi tápanyagok) szükségünk van.
A zöld gabonafélék közül az árpafű különösen gazdag mikrotápanyagokban és egy 1960-as években Dr. Yoshihide Hagiwara által készített összehasonlító elemzés – melynek keretében 150 különböző növényt vizsgált - kimutatta, hogy az árpafű tartalmazza a legkiegyensúlyozottabb tápanyag-összetételt. Az árpafű biztosítja a sejtfunkciókhoz szükséges alapvető és növényi eredetű tápanyagokat és tartalmaz, melyek elősegítik a növekedést és a fejlődést, fokozzák az anyagcserét, csökkentik a gyulladást, védelmet nyújtanak a szabad gyökökkel és toxinokkal (méreganyagokkal) szemben, valamint fokozzák az immunrendszer működését - ezáltal növelve az élettartamot.

Az 1930-as években a kutatók kimutatták, hogy az árpafű olyan alkotóelemeket tartalmaz, amelyek nélkülözhetetlenek a normális növekedéshez és fejlődéshez. Kimutatták, hogy nyári időszakban, amikor a tehenek friss füvet legeltek, a tejük sokkal kiválóbb volt a télen termeltnél, amikor kizárólag szárított táppal etették őket. Azok a tengeri malacok, akiket kizárólag téli tejjel etettek, csupán kis mértékű növekedést mutattak, felnőttként pedig egyáltalán nem voltak képesek a szaporodásra. Ezzel szemben, amikor a téli tej mellett árpafű-levet is kaptak, a növekedésük és a szaporodásuk is normális volt.

Fokozott anyagcsere:

A zsírok és szénhidrátok hatékony anyagcseréje meggátolja a zsírok és a koleszterin felhalmozódását a szövetekben, vagyis egy olyan állapotot, amely növelné mind a szívinfarktus, mind a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Az1980-as években Dr. Kubota, a Tokiói Tudományos Egyetem munkatársa, kimutatta, hogy az árpafű-lé csökkentette a koleszterin-szintet azoknál a patkányoknál, akiket magas koleszterin tartalmú étrenden tartottak. A fokozott szöveti anyagcsere a megnövekedett aktivitáson keresztül szintén segíthet a testzsír kordában tartását. Dr. Kuota azt is kimutatta, hogy azok a kísérleti egerek, amelyeket árpafű-lét is tartalmazó étrenden tartottak, 150%-kal aktívabbak voltak azoknál, amelyeket szabályozott étrenden tartottak.

Gyulladás-csökkentő hatás:

A gyulladás megfékezése rendkívül fontos az olyan súlyos betegségek okozta komolyabb szöveti károsodások megelőzése szempontjából mint az izületi gyulladás, érszűkület, hasnyálmirigy gyulladás, valamint gyulladásos bélbetegségek és bőrbetegségek. Az árpafű-lé olyan gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaz, mint a szuperoxid dizmutáz (SOD) és a klorofil (levélzöld), így nem meglepő, hogy Dr. Kubota és más kutatók is sikeresen csökkentették vele a gyulladást mind állatok, mind emberek szervezetében. A szuperoxid dizmutáz (SOD) és a klorofil (levélzöld) mellett Dr. Kubota két másik hatásos gyulladáscsökkentő glikoproteint is kimutatott az árpafű-lében.

Méregtelenítő-hatás:

A szabad gyökök okozta szöveti károsodás sok betegségnél jelentős szerepet játszik. Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket, ezáltal nem csak az egészségünk szempontjából rendkívül fontosak, de élettartamunkat is nagymértékben meghatározhatják.
A tanulmányok azt mutatják, hogy azoknál az embereknél, akik naponta – ahogy ajánlott - 5-9 adag friss zöldséget-gyümölcsöt fogyasztanak, magasabb a vér antioxidáns szintje, és kisebb a különböző degeneratív betegségek (szívbetegségek, rák) kialakulásának valószínűsége. Az árpafű-lé olyan antioxidánsok harmonikus kombinációját tartalmazza, mint a karotenoidok, a C-vitamin, az E-vitamin, SOD, kataláz, klorofil (levélzöld) és az omega 2 zsírsav (2”-O-GIV), ami egy nemrégiben a Kaliforniai (Davis) Egyetem munkatársai (Dr. Shibamoto, Dr. Hagiwara és kollégáik) által felfedezett hatékony antioxidáns. Kimutatták, hogy az omega 2 zsírsav hatékony volt a szabad gyökök okozta vérzsír és az oxidáció két káros mellékterméke (acetaldehid, malonaldehid) kialakulásának megakadályozásában.

Egy az alfa-tocopherol (E-vitamin) és az omega 2 zsírsav antioxidáns hatását összehasonlító tanulmányban, Dr. Shibamoto laboratóriuma kimutatta, hogy azok lipid peroxidációt gátló képessége nagyon hasonló. Az omega 2 zsírsav talán nagyobb védelmet biztosít az UV-sugárzás okozta lipid peroxidáció ellen, mivel nem károsodik az UV-sugárzás hatására, miközben az alfa-tocopherol (E-vitamin) annak hatására gyorsan lebomlik. Ezen kívül az omega 2 zsírsavról az is kiderült, hogy hatékony antioxidáns a lecitin és a halolaj (beleértve a tőkehalmáj) oxidációs hatásainak megelőzésében.

Dr. Shibamoto laboratóriuma nemrégiben megvizsgálta 3 természetes növényi antioxidáns és egy kereskedelmi forgalomban kapható, az érelmeszesedés kezelésére való gyógyszer, a Probucol hatékonyságát, arra nézve, hogy meggátolják az acetaldehid és a malonaldehid (MDA) termelődését, amely a vérplazmában található lipidek peroxidációjának következménye. Mind az acetaldehid, mind a malonaldehid termelése összefügg az érelmeszesedéssel, vagyis artériák megkeményedésével. Az érelmeszesedés, illetve az artériák keményedése fokozódó érelzáródást jelent, melynek oka az oxidatív lipidek, különösen a koleszterin felhalmozódása az érfalban. A Probucol nevű gyógyszer – lipid (zsír) csökkentő hatásának köszönhetően - széles körben használatos az érelmeszesedés megelőzésében. A Probucol egy antioxidáns, amely szerkezetében a mesterséges antioxidáns tartósítószerhez, a BHT-hoz hasonlít, és hatékony az alacsony sűrűségű lipoproteinek (zsírfehérjék) oxidációjának megelőzésében.

Mind az omega 2 zsírsav mind a Probucol hatékonynak bizonyult a vérplazmán belüli acetaldehid-képződés megakadályozásában, azonban amíg a Probucol fokozta a malonaldehid képződést, az omega 2 zsírsav meggátolta azt. Emellett kiderült, hogy az omega 2 zsírsav az antioxidáns C-vitaminnal kölcsönhatásban működik, mivel az omega 2 zsírsav és a C-vitamin kombinációja volt a leghatékonyabb a malonaldehid képződés megakadályozásában.

A sörivókat szintén érdekelheti Dr. Shibamoto legutóbbi kutatása, melyben az árpafűben található omega 2 zsírsav antioxidáns tulajdonságait vizsgálta. Nemrégiben Dr. Shibamoto és munkatársai felismerték, hogy az omega 2 zsírsav meggátolja a sör oxidációját és megakadályozza az acetaldehid képződését, mely vegyület lehet a felelős az alkohol májkárosító hatásaiért és a másnaposságnak nevezett kellemetlen érzésért, amit egy átmulatott éjszaka után felébredve érzünk. Ha a sört emelt hőmérsékleten tároljuk, elkezd oxidálódni, acetaldehid és más szénvegyületek képződnek, melyek állott, áporodott ízt és a sör minőségi csökkenését eredményezik. Az alkoholfogyasztást követően aldehidek is termelődnek a szervezetben, és ezek a toxikus vegyületek károsíthatják a fehérjéket és a sejthártyát, valamint ronthatják a májfunkciókat. Emellett az aldehidek lehetnek a felelősek a fejfájásért és a másnaposság egyéb tüneteiért is. Az acetaldehid képződés meggátolásával tehát megelőzhetők ezek a kedvezőtlen hatások. Dr. Shibamoto és munkatársai kimutatták, hogy amikor a sört 10 napig 50 ºC fokon tárolták, az acetaldehid termelés omega 2 zsírsav hozzáadása esetén több mint 60%-kal, a kereskedelmi forgalomban kapható antioxidáns, a BHT hozzáadása esetén azonban csupán 15%-kal csökkent, E-vitamin (alpha-tocopherol) hozzáadása esetén pedig gyakorlatilag nőtt.

Hatékony méregtelenítés:

Az egészség-tudatos fogyasztók manapság többet szeretnének, mint egészséges és tápláló étrenddel megőrizni egészségüket, környezetünk folyamatosan növekvő mértékű káros hatásaitól is szeretnék megóvni magukat. Míg az időszakos tisztítókúrák és méregtelenítő programok segítenek elkerülni a szervezet toxikus túlterheltségét, addig testünk mindennapi diétás méregtelenítése még hatékonyabb módszer erre. Tehát az ideális táplálkozás alatt olyan ételeket értünk, amik nem csak a sejt-anyagcserénkhez szükséges tápanyagokat biztosítják számukra, de segítenek megszabadulnunk a méreganyagoktól is.

Az utóbbi 20 évben Dr. Yoshihide Hagiwara és amerikai, illetve japán kollégáinak kutatásai kimutatták, hogy az árpafű (árpacsíra) egy rendkívül hatékony méregtelenítő anyag. Az árpafű-lé nagy mennyiségű klorofilt (levélzöld), antioxidánsokat, enzimeket és más növényi eredetű tápanyagot tartalmaz, melyek semlegesítik a szabad gyököket és más káros anyagokat, köztük a rovarirtó- és tartósítószereket.

1978-ban fedezte fel Dr. Yoshihide Hagiwara árpa-fű kivonatunk, a Green Magma méregtelenítő erejét, miközben az lebontott egy rovarirtót (malathion) és két kémiai élelmiszeradalékot (szorbinsavat és a BHT-t). Kutatásai kimutatták, hogy a Green Magma hatékonyan bontja le a rovarirtót, a malathiont és a tartósítószereket (szorbinsav, BHT). A Green Magma melegítés hatására elveszíti malathion és szorbinsav (E200) lebontó képességét, ami arra utal, hogy a Green Magma enzimjei lehetnek a felelősek ezen vegyületek közömbösítéséért. Mindazonáltal a hőkezelés nem befolyásolja a Green Magma BHT lebontó képességét, ami arra a következtetésre sarkallta Dr. Hagiwara-t, hogy a BHT feloldódik a fehérjékben, ahelyett, hogy az enzim aktivitás hatására beépülne a sejtfalakba.

A következő évben Dr. Hagiwara és kollégái arról számoltak be, hogy az árpafű-lé számos enzimet tartalmaz – úgy mint az szuperoxid dizmutáz (SOD, természetes antioxidáns), citokrómoxidáz peroxidáz, kataláz, zsírsav oxidáz és transzhidrogenáz, melyek segítenek közömbösíteni a méreganyagokat.

Dr. Hagawara-val és kollégáival egy időben, nemrég látott napvilágot Dr. Shibamoto lenyűgöző tanulmánya, mely kimutatta, hogy az árpafű (árpacsíra) kivonat hatékonyan bontja le a különböző növényvédő szereket, köztük a malathiont, a chlorpyrifost (kolinészteráz gátlók), guthiont, diazinont, methidationt és parathiont. Az egyes rovarirtók 3%-os árpafű-lé oldattal való néhány órás érintkezése következtében a malathion és a chlorpyrifos teljes egészében, a parathion 75%-ban, a diazinon 54%-ban, a guthion 41%-ban, a methidation pedig 23%-ban lebomlott. Emellett dr. Hagiwara korábbi kutatási eredményét is megerősítette, mely szerint az árpafű-lé malathion lebontó képességét, 120 ºC fokra való melegítés hatására teljesen elveszti – valószínűleg az enzimaktivitás hő hatására való csökkenése miatt. Az árpafű-lé rovarirtó- és egyéb méregsemlegesítő hatásának vizsgálatával kapcsolatban további kutatások várhatók.

Hosszú élet és erős immunrendszer:

Ahogy öregszünk, mind immuntevékenységünk, mind növekedési hormon szintünk csökken, ezáltal csökken szervezetünk önvédelmi és regenerációs képessége. A George Washington Orvostudományi Egyetem munkatársa, Dr. Goldstein kimutatta, hogy az árpafű-lé az
E-vitamin egy különleges fajtáját (szukcinát vagy borostyánkősav) tartalmazza, amely fokozza a növekedési hormon és a fehérvértest-termelést, azáltal erősítheti az immunrendszert.

Az árpafű-lével kiegészített diéta kényelmes és hatékony módja a természet adta ajándék kiélvezésének, mely biztosítja számunkra az egészségünk fenntartásához szükséges növényi eredetű tápanyagokat.

Referenciák:

…………….

* Ezen kiadvány tájékoztató jellegű, és nem tekinthető orvosi javaslatnak.
A szerzői jogok (2001) Dr. Bob Terry és a Green Foods Corporation által fenntartva.

Green Foods
A természetes táplálkozás szakértője

Green Magma italpor és tabletta
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!