Ezúttal egy szót sem ejtek a vitaminokról, csupán egy nagyon fontos jelenségről szeretnék pár sort írni, ez pedig az étkezés utáni (emésztési) leukocitózis, azaz fehérvérsejt szám emelkedés. Magát a jelenséget már 1846-óta jól ismerjük (Donders), és Semmelweis nagy kortársa, Virchow EMÉSZTÉSI LEUKOCITÓZISNAK nevezte el. Ilyenkor a fehérvérsejtek száma a vérben a normális érték dupláját is meghaladó módon növekedhet, ezért ragaszkodunk mindmáig ahhoz, hogy vérvétel előtt a betegek ne egyenek, nem pedig a vércukor emelkedése miatt.

 Több mint 150 évig úgy hittük, ez egy teljesen normális jelenség, ami minden étkezés után hosszabb-rövidebb ideig kimutatható. Kiderült azonban, hogy ez koránt sincs így. Ha ugyanis nyers gyümölcsöt, zöldséget, salátát, vagy magvakat (dió, pisztácia, stb.) fogyasztunk, akkor ez a „fiziológiás” fehérvérsejt szám emelkedés elmarad. Az is kiderült, hogy a fehérvérsejt szám emelkedést az étkezések után döntő részben a limfociták számának megugrása eredményezi.
 
Ha főtt, sült húsokat eszünk, akkor az étkezés után  a fehérvérsejtek száma kb. egy órán át magas marad, de ha az étel nem volt friss (de még nem is romlott), akkor akár hat órán át is magasabb fehérvérsejt számot számlálhatunk.

Mivel a fehérvérsejt szám emelkedés már az étkezést követő első öt percben megemelkedik, vélelmezhető, hogy a szervezet a bejutó táplálékot idegen anyagnak tekinti, ezért az immunrendszert haladéktalanul mozgósítja. De mint láttuk, nem minden táplálék ilyen.

Azt is megfigyelték ugyanakkor, hogy ha a nyers salátákat, gyümölcsöket, a főtt, zsíros főételek előtt eszik közvetlenül, akkor ez az étkezési leukocitózis jelentős mértékben csökkenhet, akár el is maradhat.

Micsoda véletlen, hogy a mediterrán vidékeken, főleg Franciaországban a salátákat soha nem az étkezés közben, hanem még az étkezés előtt fogyasztják el. Érdemes a szokást átvenni tőlük, mert nagyon is hasznunkra válhat.

És ők vajon honnan tudják ezt? Már 2500 évvel ezelőtt Hippokratész megírta: zöldséget, gyümölcsöt mértékkel a fő étkezés előtt kell enni, és utána jöhet csak a fő fogás. Pedig Hippokratész még mit sem tudhatott a fehérvérsejtekről, viszont kiváló megfigyelő és iskolaalapító volt. Ő volt és még ma is az ORVOS,  mindannyiunk példaképe, legnagyobb mesterünk.  

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!