dr. Lerner Péter írása a béltisztítás fontosságáról. Dr. Robert Young (a lúgosítás, lúgosító életmód "atyja", a SuperGreens termékek kifejlesztője) a bélcsatornát „root canal”-nak hívja, ahol a „canal” a kanális, csatorna, a „root” pedig több jelentésű, az idevágó jelentések: eredet, forrás, alapja valaminek.

Ez az a csatorna, amin keresztül a táplálék (és a méreganyagok) bejutnak, majd felszívódnak a testbe.

A bélcsatorna jó állapota, működése kulcsfontosságú egészségünk fenntartásában, visszanyerésében. A vérvizsgálat során a legritkább esetben látom, hogy ez a feltétel megvan.

A beleket vékony- és vastagbélre oszthatjuk. A vékonybél a gyomor kijáratánál kezdődik, kb. 8 méter hosszú, másfél–két centiméter átmérőjű. Nyálkahártyáját bélbolyhok borítják, ami hatalmasra növeli a felszívó felszínt. Ugyanakkor a bélbolyhok közötti tér – egy sűrű szövésű keféhez hasonlóan – alaposan eltömődhet, telerakódhat nehezebben emészthető ételekből visszamaradt anyagokkal, amelyek nehezebben jutnak el abba a stádiumba, amikor képesek átjutni a bélbolyhok nyálkahártyáján, a bélbolyhokban futó hajszálér hámsejtjein, a vérbe.

Az étrendtől függően ez a „források, eredet csatornája” elláthatja a testet energiával, tápanyagokkal, klorofillal, ásványi anyagokkal, amelyek megfelelő felaprózás (rágás), emésztés után könnyedén bejutnak a vérbe, így egészséges vörösvértestek képződnek, ennek köszönhetően a test más szövetei is jól működő, egészséges szövetek lehetnek. Mindez alapvető feltétele az egészségnek és energiával teltségnek.

Ha olyan dolgokkal tömjük ezt a csatornát, amelyek nehezen jutnak el a felszívódásra alkalmas állapotig (felaprózás, emésztés), vagy olyan anyagokat is tartalmaznak, amelyek nem a tápérték növelése miatt kerültek az „ételbe” (gondoljunk itt az élelmiszeripar és egyes főzési stílusok szempontjaira, mint tárolhatóság, eltarthatóság, profitmaximalizálás, ízfokozás), a test egyik legjelentősebb mérgezési forrását kapjuk.

Biztosan mindenki látott már olyan embert, aki rengeteget eszik, főleg húsféléket (esetleg tojást vagy sajtokat), és emellett sovány, izomszegény, sőt, képtelen hízni. Ez nem véletlen!

Vegyük először a rágás szerepét: a tápanyag feldarabolása. Ennek következtében az étel részecskéi mind apróbbakká válnak, a felület, ahol az emésztőnedvekkel találkozhatnak, jelentősen megnő. Mindannyian ettünk már főtt kukoricát, és tapasztaltuk, hogy a kukoricaszemek egy része a székletben is felismerhető! Ennyit a rágás hatékonyságáról. Dr. Robert Young zöldségturmixszal kezdi a napot!

Nézzük, mi lesz az étellel ezután:

Egy kis kutatásba kezdtem, hogy hogyan is történik az emésztés, az a folyamat, aminek a vége, hogy a különböző tápanyagok olyan kis részecskékre darabolódnak, hogy bejuthassanak a vérbe. Több egymásnak ellentmondó adatot találtam, ezért az egykori görög akadémia rendszerét fogom kölcsönvenni: igyekszem a fontos tényezőket felsorolni, és Önre hagyom a következtetések levonását.

Vegyük a legkritikusabbat, a fehérjéket. Ezek aminosavakra bomlanak. Az egyes aminosavak már olyan kis méretűek, hogy fel tudnak szívódni. Ezt a lebontást emésztőenzimek végzik. (Az enzim is egy fehérje, aminek valamilyen feladata van, vagy valamilyen feladatot segít.)

Az állati fehérjék bonyolultabbak, hosszabb aminosavláncból állnak, mint a növényi fehérjék, lebontásuk, emésztésük tovább tart, nagyobb feladat a szervezet számára.

Az emésztést nemcsak a testünk által termelt enzimek végzik, minden élő anyag (növény vagy állati eredetű) eleve tartalmaz enzimeket, amelyek a korábban még élő anyag saját átalakulásában, lebomlásában fontosak. Ezek az „elfogyasztott” enzimek is fontosak a táplálék emésztésében, viszont a hőkezelés ezeket részben vagy teljesen tönkreteszi. Ezért nem lehet zacskós tejből aludttejet készíteni.
Növényeket könnyedén fogyaszthatunk nyersen vagy kevéssé párolva, azaz élő állapotban, „enzim dúsan” – húsféléket, tojást vagy tejtermékeket sokkal ritkábban.

Az anyagok átalakulása, a pleomorfózis az elfogyasztott anyagokra is érvényes. Ez a fehérjék esetében rothadás, toxikus anyagok, ammónia, kénhidrogén, stb. képződésével jár. Ebbe a folyamatba persze a belekben élő baktériumok és gombák is belépnek, ekkor gázok, további toxinok, mérgek is keletkeznek.

Az egész folyamat keveredik a szénhidrátok erjedéséből származó anyagokkal, az ezeket tovább bontó baktériumok és gombák tevékenységének eredményeivel. Ezek a méreganyagok könnyedén felszívódnak a bél nyálkahártyáján keresztül.

Ha valaki több ételt fogyaszt, mint amennyivel az emésztőrendszer teljesen meg tud birkózni, több emésztetlen, majd tovább bomló anyag marad, rakódik le a bélfelszínen, a bélbolyhok között.

Ki-ki döntse el, mekkora az esély arra, hogy a manapság jellemző étkezési szokások mellett a bélcsatorna az egész testet méreganyagokkal ellátó, kiválasztó rendszereket (vese, bőrfelszín) túlterhelő toxinforrássá alakuljon. A véranalízis során mindez kiválóan látható.

Mit tehetünk?

Az első kézenfekvő lépés, hogy olyan ételeket fogyasztunk, amelyek nagyon hatékonyan közvetítik az energiát, amire szükségünk van (elektronbőség, magas klorofill- és ásványianyag-tartalom, nyers vagy kevéssé párolt, stb.). Ezekből sokkal kevesebb is elég ahhoz, hogy kellő energiához, egyúttal „élményhez” is jussunk. A nehezen emészthető ételeket minimalizálni kell (a hal kivételével a húsfélék, tejtermékek jelentős része, tojás, „agyonfőzött” ételek).

A bélcsatorna jó működéséhez is alapvető a megfelelő folyadékfogyasztás, mivel ha ebből nincs elég, a test minden lehetséges módon „spórol” a meglévő folyadékkal, a béltartalomból is a kelleténél többet szív vissza.

Szükséges a bőséges rosttartalom. A rost a növényi sejtfal anyaga, cellulóz. Ez nem emésztődik meg, vízzel együtt a béltartalom tömegét adja. Ez fontos ahhoz, hogy a bél továbbító mozgása hatékonyan, tempósan „tolja” tovább a béltartalmat.

A hatékony béltisztításhoz növelnünk kell a rosttartalmat.

A felhalmozódott méreganyagok eltávolítására nagyon fontos az agyag használata, ami porózus lévén, egyszerűen felszívja, megköti a méreganyagokat.

A vékony- és vastagbéltisztítást kombinálva érdemes végezni. Étrendtől függ, de általában a magas rost-, enyhe hashajtótartalmú, elsősorban a vékonybelekre ható kúrát évente 3–4 alkalommal érdemes végezni, legalább 2 hétig, ideálisan egy hónapig.

Ezek az eljárások több ősi kultúrában szerves részei voltak az életnek, Hippokratésznál is feltétele volt minden beteg kezelésének. Mi is jelentősen megnövelhetjük az egészségünkért végzett más pozitív lépések hatékonyságát!

A vérvizsgálat során kiválóan látható a belek állapota, a felszívódás hatékonysága, de persze a széklet megfelelő gyakorisága, állapota, általános egészségi állapotunk, energiaszintünk közvetve ugyancsak arról tájékoztat, hogy az eredet, forrás csatornája táplál vagy mérgez minket!

SuperGreens vásárlás

http://www.drtihanyi.hu/uploads/body_sgph_promo_HUN.jpgGreen Magma vásárlás

http://www.drtihanyi.hu/uploads/gm.jpgBios Life Slim

A Bios Life Slim termék rostot és multi vitaminokat tartalmaz. Naponta 2 alkalommal kell elfogyasztani 1-1 tasakkal, 2-3 dl vízben elkeverve, lehetővé téve az egészséges fogyást!

Bios Life Slim - Bios Life Slim

http://biosslim.hu/uploads/slim_product.jpg

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!