dr. Robert Young amerikai mikrobiológus elméletének (Új Biológia, lúgosítás, lúgosító életmód) talán leginkább vitatható része a biológiai transzformációkról szóló fejezet. dr. Young szerint a vörösvértest az elsődleges őssejt, mely képes átalakulni olyan sejtekké, melyekre a szervezetnek szüksége van: bőrsejt, agysejt, izomsejt, májsejt, szívsejt, stb. Ez az állítás az Új Biológia gerincét képezi, s egy most megjelent tanulmány a Nature magazinban megerősíti dr. Young elképzelését.

Amerikai kutatók ugyanis képesek voltak közönséges bőrsejteket neuronokká, azaz agysejtekké transzformálni.

Átprogramozott bőrsejtek

A kaliforniai kutatók genetikailag módosított vírusokat használtak annak érdekében, hogy bemutassák a négy különböző „másolási faktort” a bőrsejtekben. Ezek a faktorok fontos szerepet játszanak abban, hogy „átkapcsolják” a bőrsejteket, így azok neuronokként kezdtek funkcionálni.

{$up_uri}Zold-Medicina/neuron.jpgLehetséges tehát a humán bőrsejteket közvetlenül humán agysejtekké transzformálni anélkül, hogy előtte őssejtekké változtatnánk őket (ezt már régebb óta tudjuk).
Ilyen radikális változtatást (ennyire eltérő funkcióval) egy adott sejten még soha senkinek nem sikerült eszközölnie.

A kutatók szerint ezzel a módszerrel a jövőben képesek leszünk új agysejteket előállítani, melyeket beültethetünk majd azokba a betegekbe, akiknél valamilyen neurológiai probléma áll fenn.

Az új felfedezés révén még jobban valószínűsíthető dr. Young azon elképzelése, mely szerint az egyes sejtek képesek lehetnek egymásba átalakulni.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!