A brokkoli egészségre gyakorolt jótékony tulajdonságai korábban is ismertek voltak, ez a jóízű, egészséges és lúgosító zöldség nagy népszerűségnek örvend az emberek többségénél (a SuperGreens por is tartalmazza). Lúgosító mechanizmusán kívül azonban más fontos tulajdonságok is napvilágra kerültek az utóbbi napokban.

Kutatók szerint a brokkoli magában hordozza a mellrák megelőzésének és gyógyításának kulcsát. Egy olyan molekulát azonosítottak ugyanis a brokkoliban, mely képes „levadászni” azokat a sejteket, melyek a tumor növekedését ösztönzik és táplálják. A brokkoli nagy mennyiségben tartalmaz szulforafánt, ami képes megölni a mellrák tumor őssejteket, így képes megelőzni, illetve, ha már kialakult, akkor gyógyítani a betegséget. A Michigan Egyetem rákkutatói sikeres kísérleteket végeztek egereken és más sejtkultúrákon.

A kutatás vezetője szerint már régóta vizsgálják a szulforafánt és annak rák sejtekre gyakorolt jótékony hatásait, de az általuk elvégzett az első olyan tanulmány, mely egyértelműen mutatja a mellrák őssejtekre gyakorolt pusztító hatását. Duxin Sun professzor szerint a kellő mennyiségű brokkoli vagy brokkoli kivonat rendkívül jótékony hatású lehet a szulforafán tumor őssejtekre kifejtett hatása miatt. A tanulmány egyébként több híres folyóiratban, illetve szaklapban megjelent.

A kutatás azért rendkívül fontos, mert a fejlett világban nagyon sok mellrákot diagnosztizálnak évente a nők körében, és több százezren halnak meg évente a mellrák miatt világszerte. A jelenlegi kemoterápiás szerek azonban nem hatnak a mellrák őssejtekre, holott miattuk fejlődik ki, és terjed tovább a betegség. Duxin Sun professzor véleménye szerint a tumor őssejtek elpusztítása a legfontosabb tényező a mellrák gyógyításában és megelőzésében.

A kutatócsoport által készített tanulmányban brokkoliból kivont szulforafánt fecskendeztek mellrákban szenvedő egerekbe. Az eredmények azt mutatták, hogy a szulforafán hatására jelentősen csökkent a tumor őssejtek száma, miközben a normál sejtekre nem gyakorolt negatív hatást. A vegyülettel kezelt őssejtek később nem tudtak tumor sejteket előállítani. A kutatók később emberi mellrák sejteken is elvégezték a kísérletet és hasonló eredményt tapasztaltak laboratóriumi körülmények között.

http://www.drtihanyi.hu/uploads/brok.jpg


Hasonló vizsgálatot beteg embereken egyelőre még nem végeztek, de a szulforafán, illetve a brokkoli jótékony hatása már most is valószínűsíthető, ezért kifejezetten ajánlott a brokkoli fogyasztása megelőzés céljából (illetve mellrákban szenvedő betegeknek), ráadásul a brokkoli egyéb szempontokból is nagyon hasznos és szerencsére nagyon finom is.

Hasonló eredményekkel nap, mint nap szembesülünk a zöldségek és gyümölcsök tekintetében. Ezért mindennél fontosabb, hogy a megfelelő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt minden nap elfogyasszuk, illetve olyan modern étrend-kiegészítő készítményeket fogyasszunk, mint amilyen pl. a SuperGreens, mely 20-szoros koncentrációban tartalmazza ezeket az értékes tápanyagokat valamennyi hatóanyagaikkal, melyek többségéről még ismeretünk és elképzelésünk sincs.

SuperGreens vásárlás

http://www.drtihanyi.hu/uploads/body_sgph_promo_HUN.jpg

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!