A brokkoli számos olyan vegyületet tartalmaz, melyek szerepet játszhatnak a szívinfarktus és az agyvérzés megelőzésében.

Ezek a vegyületek erősítik a szervezet védekező képességét, és arra ösztönzik, hogy az ereket „tisztán tartsák”, ne engedjék a plakkok kialakulását. A karfiol, a csírák, a káposzta szintén elősegítik a vér szabad áramlását. Ezek a zöldségek tartalmaznak egy bizonyos sulforaphane nevű vegyületet, de közülük a brokkoli tartalmazza a legtöbbet.

{$up_uri}brokkoli.jpg


Kutatók azt találták, hogy a kanyargós vagy elágazó erek hajlamosabbak a megbetegedésre, mert hiányzik belőlük az Nrf2 nevű fehérje. Ezzel szemben az erek egyenes szakaszában megtalálható az Nrf2 protein, mely védi azokat, azáltal, hogy megakadályozza a gyulladások kialakulását.

Az érelmeszesedés első lépése pedig a gyulladás. Ha az ér falát ugyanis gyulladás éri, fellazul a fala, és ez megnyitja a lehetőségét a plakk képződésnek (azoknak a kóros lerakódásoknak, melynek következtében érelzáródás, infarktus alakulhat ki). Az erek kanyargós és elágazó szakaszaiban egy fehérje közömbösíti az Nrf2 protein, ezáltal megszűnik a védőmechanizmus.

A sulforaphane azonban képes újra aktiválni az Nrf2-t az erek ezen szakaszaiban, így a védelmi mechanizmus újra helyreáll.

Az egereken végzett kísérletek egyértelműen alátámasztják az elméleti hipotézist.

A sulforaphane a brokkoliban nagy mennyiségben található meg, és ez a természetes vegyület valóban képes csökkenteni a gyulladások kialakulásának valószínűségét az erek falában, azáltal, hogy „visszakapcsolja” az Nrf2 fehérjét, és mindez csökkentheti a szív és érrendszeri betegségek kialakulását, az agyvérzést és az infarktust.

Nem véletlen tehát, hogy a brokkoli szerves részét képezi a SuperGreens és Power Plants készítményeknek.

SuperGreens - SuperGreens

Power Plants - Power Plants
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!