A citromfű hazája a mediterráneum, de mostanság nálunk is gyakran előfordul.

Négyoldalú, erősen elágazó szára akár egy méter magasra is megnőhet. Júliusban virágzik, virágai fehérek, ritkán sárgák. Ha a növényt kezünk között szétdörzsöljük, finom citrom illatot áraszt.

Leveleit virágzás előtt érdemes gyűjteni, mert ekkor a legjobb. Illóolajban, triterpén vegyületekben igen gazdag, kiváló görcsoldó hatású, enyhe epehajtó nyugtató.

http://www.drtihanyi.hu/uploads/citromfu.jpg


Érdekes tulajdonsága, hogy a belőle kinyert anyagok a herpesz vírusok szaporodását igen hatékonyan gátolják. Ha arra gondolunk, hogy milyen gyakori és kellemtelen az ajak herpesz, és ez néhány csepp citromfű olajjal hamar elmulasztható, akkor beláthatjuk, hogy mennyire hasznos ez a kis gyógynövény. Káros mellékhatásáról nem tudunk, így nem csoda, hogy a SuperGreens is tartalmazza. Érdekes, hogy bár illata egyértelműen a citromot idézi, mégis egészen más összetevőkből áll illóolaja, mint a citromnak. Az ember szaglása nagyon érzékeny, jelenleg semmilyen műszer nem versenyezhet vele, de mégsem tudunk különbséget tenni a két növény illata között. Nem sok hasonló példáról tudunk.

Webáruház: https://webshop.drtihanyi.hu/
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!