A csipkebogyó vagy hecsedli a vadrózsa termése, melynek jellegzetes pirosas-narancssárgás színe van. Felhasználása meglehetősen széleskörű, gyógyteát, lekvárt, szörpöt és bort is készítenek belőle, de vannak, akik nyersen fogyasztják gyümölcshúsát.

Igazi különlegességnek számít a csipkebogyóból készült magyar pálinka, de a világ más tájain is előszeretettel fogyasztják a csipkebogyóval készült ételeket, az amerikai őslakosok számos étel előállítása során használták.

A csipkebogyó legismertebb tulajdonsága, hogy magas a természetes C-vitamin tartalma, az rosehip.jpgutóbbi években az állatgyógyászatban is alkalmazzák: a csincsillák és tengerimalacok cukormentes C-vitamin pótlását biztosítják vele (ezek a kis rágcsálók nem képesek C-vitamint előállítani, a legtöbb C-vitaminban gazdag ételt pedig nem tudják megemészteni).

A II. világháború alatt több neves szaklap is arra buzdította a briteket (The Times, British Medical Journal), hogy gyűjtsék össze a környezetükben található csipkebogyót, készítsenek belőle szirupot és azt itassák meg a gyerekekkel, pótolva ezzel a napi szükséges C-vitamint (a német tengeralattjárók ugyanis számos kereskedelmi hajót elsüllyesztettek, így nagyon lecsökkent a citrus gyümölcsök importja).

A csipkebogyó emellett sok likopint tartalmaz, mely egy erős antioxidáns vegyület, A és B vitamint, esszenciális zsírsavakat és antioxidáns flavonoidokat.

A természetgyógyászok a csipkebogyót elsősorban antioxidáns, valamint gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt alkalmazzák pl. rheumatoid artritisz kezelésére, influenza és megfázás esetén.   

Csipkebogyót tartalmazó étrend-kiegészítők:

- SuperGreens
- Young pHorever Greens

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!