Bizonyos „csoda gyümölcsök” és „csoda zöldségek” olyan vegyületeket tartalmaznak, melyek csökkentik a szívbetegségek és bizonyos daganatos betegségek kialakulását.

A zöldségek és gyümölcsök hatóanyagai felerősítik egymás hatását, így együttesen képesek megfelelő hatást kifejteni (vitaminok, ásványi anyagok, rostok, antioxidánsok, flavonoidok). Ma már szinte teljesen elfogadott, hogy szoros kapcsolat van a daganatos betegségek előfordulása és a táplálkozás között. A nagy mennyiségű gyümölcs és zöldség fogyasztás csökkenti bizonyos rák típusok kialakulását, mint pl. a bélrákok vagy a gyomorrák.

Bizonyos zöldségek és gyümölcsök nagy mennyiségben tartalmaznak flavonoidokat, karotinoidokat. Ezeknek a vegyületeknek fontos szerepük van a rák kialakulási esélyének csökkentésében. Azonban nem minden zöldség és gyümölcs tartalmazza ezeket a fontos hatóanyagokat.

A zöld növények folsavat tartalmaznak, ami csökkenti a vér homocisztein szintjét, ami a szívbetegségek egyik rizikófaktora lehet. Emellett sok A, C és E-vitamint tartalmaznak, amik szintén csökkentik a szívbetegségek kialakulásának valószínűségét.

Néhány fontos „csoda növény”

Fokhagyma: allicint tartalmaz (egy aminosav), melynek vírus és baktériumölő tulajdonsága van. A fokhagyma egészségre gyakorolt jótékony tulajdonságai évszázadok óta ismertek, a középkorban a lepra gyógyítására használták, az I. világháború alatt pedig fertőzött sebek gyógyítására használták fokhagyma lé formájában.

A fokhagyma csökkenti a az agyvérzés és szívbetegségek kialakulásának valószínűségét. Az USA-ban végzett kutatások azt mutatták, hogy a nyers fokhagyma rendszeres fogyasztása nagyon jelentősen csökkenti a gyomor és vastagbél rák kialakulásának esélyét.

Káposzta: az egyik legősibb és legelterjedtebb zöldség napjainkban. Hasonló tulajdonságokkal bíró társai: brokkoli, kel, kínai kel, kelbimbó, fehérrépa, karfiol, karalábé.

A káposzta zöld levelei sokkal értékesebbek, mint a fehér részek. A zöld részek nagy mennyiségben tartalmaznak E-vitamint, karotinoidokat, melyek fontos antioxidánsok.

A káposzta rendszeres fogyasztása szintén a gyomor és vastagbél rák ellen nyújthat védelmet.

Vízitorma: kiváló klorofill forrás, mely védelmet nyújthat a DNS károsodásától, ami daganatos betegségek kialakulásához vezethet. Nagy mennyiségben tartalmaz vasat és béta-karotint.

Hagyma félék

A vöröshagyma sok flavonoidot és kvercetint tartalmaz, természetes antihisztamin hatással rendelkezik. Emellett tartalmaz sok rostot, kalciumot, C-vitamint és káliumot. Megfigyelt hatásai: csökkenti a vércukor szintet, serkenti a szívműködést, eltávolítja a lerakódott zsírszövetet, serkenti az vizelettermelődést, pusztítja a vírusokat.

Répa félék

A répa kétféle karotint tartalmaz. Csökkenti a hályog kialakulását, azáltal, hogy védi a szemlencsét a káros ultraibolya sugárzástól. Emellett több tanulmány szerint csökkenti a gyomor és tüdőrák kialakulásának valószínűségét.

A sárgarépa narancssárga színét a béta-karotin adja, mely megfelelő mennyiségben képes erősíteni az immunrendszert.

Citrus félék

A citrom, narancs, lime és grapefruit nagy mennyiségben tartalmaz A és C-vitamint, valamint ásványi anyagokat és rostokat. Fontosa szerepük van a szívbetegségek és egyes ráktípusok kialakulásának csökkentésében. A citrom félékben található antioxidánsok semlegesítik a káros szabad gyököket, ezáltal preventív hatást fejtenek ki számos betegséggel szemben.

A SuperGreens zöld por tartalmaz paradicsomot, brokkolit, citromfüvet, szójacsírát, petrezselyem levelet és még számos, rendkívül hasznos növényt. Összesen 49 összetevőből áll.

Rendszeres fogyasztásával elláthatjuk szervezetünket azokkal az értékes hatóanyagokkal, amiket napi 1,5 kg zöldség elfogyasztásával tudnánk csak magunkhoz venni!

SuperGreens - SuperGreens
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!