A zöld életmód egyre nagyobb teret hódít magának az új generáció körében. Együnk zöldeket, igyunk zöldeket, járjunk sokat a szabadba, óvjuk meg környezetünket. A modern, zöld életmód lényege, hogy összhangban élünk a természettel, kihasználjuk azt a tömérdek jót, amit számunkra biztosít. A zöld életmód egészséges életet biztosít harmóniában a természettel.

A zöld ételek és italok a Föld szinte minden pontján fellelhetők zöldségek és gyümölcsök formájában. Közülük sokra szupertáplálékként tekintünk, mivel olyan értékes vitaminokat, tápanyagokat, fitonutrienseket tartalmaznak, melyekre szervezetünknek feltétlenül szüksége van.

Az egyik legfontosabb életadó vegyület, mely a zöld növényekben nagy mennyiségben megtalálható, a klorofill. A klorofill adja a növények zöld színét és végzi a fotoszintézis folyamatát, melynek során a Nap energiáját kémiai energiává alakítja. A zöld vérként emlegetett klorofill (a klorofill molekula nagyon hasonlít a humán hemoglobinhoz) legnagyobb mennyiségben a sötétzöld növényekben található meg. A klorofill méregteleníti a szervezetet és segíti a vérsejtek képződését. 

A zöld növények rendkívül gazdagok magnéziumban, A, C, K és B6-vitaminokban, folsavban, rézben, káliumban és kalciumban. A magnéziumhiány manapság népbetegségnek tekinthető a magas cukortartalmú és természetes, zöld növényektől mentes táplálkozás miatt. greens_6.jpg

Tanulmányok azt mutatták, hogy a klorofillnak komoly szerepe van a vörösvértestek képződésében. 1936-ban dr. Arthur Patek azt találta, hogy a zöld növények vas tartalmú ételekkel történő kombinációja gyorsabban növelte a vérszegény betegek hemoglobin és vörösvértest számát, mint a vas szupplementáció önmagában.

A zöld növények emellett esszenciális zsírsavakat, aminosavakat és ásványi anyagokat tartalmaznak. Az emlősök kb. 85%-a él zöld növényeken, s ezek segítségével is hatalmas testet képesek felépíteni (gondoljunk a szarvasmarhára, elefántra, stb.).

Az utóbbi évtizedek tévedéseit felejtsük el. A legértékesebb táplálékaink a spenót, a sóska, az uborka, a brokkoli, a saláták, a kapor, a tök, a cukkini, stb. Minél többet eszünk belőlük, annál jobb.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!