Mára tudjuk, hogy a szénhidrátokban, rossz minőségű zsírokban és mesterséges összetevőkben gazdag tipikus gyorséttermi ételek, mint a hamburger, olajban kirántott húsok (vagy csak húsnak látszó képződmények) rendszeres fogyasztása szívbetegséghez, cukorbetegséghez és elhízáshoz vezethet. De szerencsére igaz ennek az ellenkezője is.

A Florida Egyetem kutatói tanulmányukban rávilágítanak arra, hogy ha kerüljük a magas feldolgozottságú, egészségtelen ételeket, helyettük sok zöldséget, olajos magvat és gyümölcsöt fogyasztunk, akkor megelőzhetjük, sőt, kedvező esetben még vissza is fordíthatjuk a szervezetünkben kialakuló, kóros anyagcserezavart. Az eredmény pedig jobb egészség és vonzóbb külső lesz.

A tanulmány szerint a zöldség bázisú táplálkozás legfőbb előnyét a növényekben található különböző fitonutriensek biztosítják, melyek megvédik szervezetünket a rendkívül káros oxidatív stressztől, ami a szívbetegségek, a cukorbetegség és a túlsúly kialakulásának meleg ágyát képezi.

Ilyen fitonutriensek pl:

-    likopin – paradicsom
-    izoflavonok – szója
-    béta-karotin – sárgarépa
-    antocianidinek – áfonyák
-    allicin – fokhagyma
-    stb.stb.

dr. Robert Young szerint ezen fitokemikáliák és antioxidánsok nélkül szervezetünk fokozatosan elsavasodik, s ez a folyamat krónikus gyulladásokhoz, túlsúlyhoz és betegségekhez vezet.greens220.jpg

dr. Young elmélete szerint a túlsúlyos vagy elhízott embereknél a szervezet a fölösleges savakat a zsírszövetben tárolja, oda deportálja, hogy megvédje a létfontosságú szerveket.

Régen megdőlt már az a tévhit, hogy a táplálkozás során csak a kalóriára kell figyelni. Ugyan olyan kalória tartalmú, de zöldségekben, vitaminokban, ásványi anyagokban, jó minőségű zsírokban gazdag étrend jelentősen csökkentheti a szervezetben kialakuló oxidatív stressz mértékét és hozzájárulhat az egészségesebb élethez és karcsúbb testalkathoz.

A túlsúlyos vagy elhízott embereknek különösen nagy szükségük van a zöldségekre és gyümölcsökre, valamint a rostokban gazdag, teljes kiőrlésű gabonákra.

Éppen ezért fogyasszunk minden étkezés során zöldséget és gyümölcsöt, lehetőleg a „főétel” előtt, ezzel sokkal egészségesebbé tehetjük étrendünket. Igyunk meg naponta legalább 2-3 liter szénsavmentes vizet vagy ugyanennyi zöld italt (SuperGreens vagy pH Miracle Greens).

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!