Miért nem szereti dr. Young a gombákat? Dr. Robert Young elsősorban a mikroszkopikus méretű, egysejtű gombákról és ezek komoly egészségkárosító hatásáról beszél, amikor a gombákat, mint kórokozókat említi. Tehát az étkezési gombák (nagytestű, soksejtű gombák és a gyógygombák) nem tartoznak ebbe a körbe.

Ha az emberi szervezet immunrendszere legyengül, akkor a szervezetünkben és a környezetünkben mindenhol jelen levő egysejtű gombák kóros mértékben elszaporodhatnak. Számtalan mikotoxin féleséget termelnek, amivel szinte bármilyen sejtet képesek elpusztítani, ill. károsítani.

A candida az, amiről manapság a legtöbbet írnak, pedig koránt sem  ez a legveszélyesebb. A candida fajok az állat és a növényvilágban egyaránt jelen vannak, ha a gyümölcsöt, pl. almát támadja youngphorever1.jpgmeg és a mezőgazdász védekezik ellene, akkor ő monília ellen fog majd permetezni.

A zöldségárusok gombás kézfertőzéseit is a monília (candida) okozza, amit a fertőzött növénytől kap el munkája közben.

Sokkal veszélyesebb azonban nála a közönséges penész. A penészgomba gyűjtőfogalom, mert nagyon sok féle penészgombát ismerünk, de gyakoriság és káros hatás vonatkozásában külön ki kell emelni a feketepenész (aspergillus) jelentőségét.

Az aspergillus gyakran fertőzi meg pl. a mogyorót, sokak kedvencét, és aflatoxin tartalma révén bizonyított szerepe van a májrák kialakulásában. Ugyan ez az aflatoxin jelen lehet az őrölt pirospaprikában is. Főleg a melegebb területekről származó paprika őrlemények a leginkább veszélyeztettetek ebben a vonatkozásba.

Másik toxinja az ochratoxin, amiről bebizonyosodott, hogy képes veserákot provokálni. A fumozin nevű toxinja pedig a nyelőcsőrákok kialakulását segíti elő.

Az aspergillus megtámadja a szőlőt, de ebből a szempontból nem a friss szőlő a veszélyes, hanem annak töppedt, aszalt formája. Ezért vannak bizonyos nagy szemű mazsolák, amiket meleg égövi országokból importálunk, de érdemes meggondolni, mielőtt a vásárlókosarunkba helyezzük.

Ugyancsak veszélyeztetett ebből a szempontból a szárított füge, datolya is.
mold.jpg
Az aspergillus fajok azonban nem csak rákot, hanem súlyos tüdőgyulladást (ha nem gondolnak rá idejében és bakteriális tüdőgyulladásként kezelik, a beteg belehalhat), de középfülgyulladást és kötőhártya gyulladást is okozhatnak.

A mikroszkopikus gombák mikotoxinjaik révén kíméletlen harcot folytatnak egymással és legfőbb vetélytársaikkal, a baktériumokkal szemben. Leghatékonyabb és legelső antibiotikumunk a penicillin is egy mikotoxin, ami azonban csak a baktériumok bizonyos fajtáit károsítja.

Azóta számtalan antibiotikum fajtát (mikotoxint) izoláltak a mikroszkopikus gombákból, melyek segítségével emberek százmillióinak az életét mentették meg. Láthatjuk tehát, nem minden mikotoxin káros. De az élelmiszerben, a lakásokban, nyirkos pincékben megbúvó mikotoxinok biztosan azok és dr. Young, aki az élelmiszerbiológia terén különösen járatos, ezt jól tudja. Ezért óv minket tőlük.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!