A szájban képződő nyál pH-ját egy egyszerű kis papír csíkkal pár másodperc alatt meg tudjuk mérni. A kapott érték akkor jó, ha a nyál pH-ja 7,5 felett van. De nagyon gyakran mérünk 6-os vagy az alatti pH értékeket is.

A savas nyál nem csak azért nem jó, mert arra utal, hogy nyálmirigyeink ezen az úton is megpróbálják tehermentesíteni a szervezetet a felesleges savaktól, melyből kórósan sok van, hanem azért sem jó, mert a nyál tartalmaz egy amiláz nevű szénhidrát bontó enzimet is. Tehát az emésztés folyamat már a szájban megkezdőik, azaz megkezdődne. Az amiláz ugyanis csak lúgos pH-n működik, ha azonban a nyál pH-ja savas, akkor nem. Ez bizony számtalan emésztési panasz oka lehet, pl. puffadás, főleg szénhidrát dús ételek fogyasztása után.

Van azonban a dolognak még egy figyelemre méltó aspektusa is. Ezek pedig a fogak. A savas pH a szájban károsítja a fogzománcot, aminek következtében még megfelelő szájhigiénia mellett is a fogak szuvasodása, patológiás törése sokkal gyakoribbá válhat.

Furcsa módon ezen az intenzív fogmosás egyáltalán nem segít, sőt, még ronthat is, mivel az elvékonyodott zománcot a különböző csiszoló anyagokat tartalmazó, „fehérítő” fogrémek tovább károsíthatják.

Nem a fogmosás persze a probléma, hanem a savas nyál. Ha ehhez még reflux is társul, ami éjszaka akár a szájba is feljuthat, akkor a fogak károsodása szinte garantált. Az anorexiás és bulimiás betegeket nagyon gyakran az önhánytatás következtében kialakult elszíneződött fogaik igen rossz állapotáról is fel lehet ismerni.

Tehát a megoldás a sok zöldség, főzelék, a Super Greens vagy a Green Magma rendszeres fogyasztása, mediterrán étrend, olíva olaj, mandula stb.

Óva intenék mindenkit a ma oly divatos bor kultusszal együtt járó, szájban borral történő „fogmosástól”. Ma mindenki borszakértő, rágcsálják és sokáig a szájukban tartják a bort, melynek pH-ja 2,5-2,8 közötti, tehát százezerszer (!!!) savasabb, mint a vérplazma pH-ja. Ugyan ez igaz a cukros foszforsavas, szénsavas kólára is ( a vörösboros kóla pedig … na, ezt már le sem írom).

Mindenesetre feltűnő, hogy a gazdag Franciaországban is a borászoknak milyen rosszak a fogaik. Ha már valaki bort fogyaszt, tegye ezt lúgosító ételek fogyasztása közben, de soha ne magában és ne utánozzuk a „szakértők” borral történő szájöblítését, gargalizálást sem! Gondoljunk arra is, hogy egy százezerszer savasabb ital után milyen erőfeszítéseket kell tenni szervezetünknek a normális pH biztosítása érdekében.

Nézzék meg, hogy 3 év alatti gyermekeiknél ez a kis teszt mindig 8,5 körüli pH-t fog mutatni, mert őket még ennyi idő alatt nem tudtuk „tönkre tenni" étkezési szokásainkkal. Nos, ez lenne az ideális érték mindenki számára. Erre törekedjünk!

Saját tapasztalatom szerint a Super Greens és Green Magma rendszeres fogyasztása nélkül nem lehet ezt az értéket elérni felnőtt korban.

 

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!