Az egyetlen változatlan dolog életünkben az állandó változás. Új idők köszöntöttek világunkra, jelenleg 7 milliárd ember és kb. 55 milliárd állat osztozik a Földön és annak javain, táplálékain. Mára az állattenyésztés már szabály szerű termeléssé vált, ami sokszor a minőség rovására megy.
dr. Robert Young mikrobiológus szerint a sok állati eredetű fehérje a szervezet elsavasodásához vezethet, ezért ő is elsősorban a zöldségek fogyasztását javasolja.
Ebből a szempontból a leveles kel egy rendkívül jó választás, mivel rendkívül magas a tápanyagtartalma, de emellett dr. Young szerint 7 ok van, amiért érdemes akár minden nap fogyasztani.
1, Lúgosító és gyulladáscsökkentő hatás
dr. Robert Young szerint a táplálkozás és emésztés során keletkező savak krónikus gyulladások kialakulásához vezethetnek, amik pedig növelik az alábbi betegségek kialakulási esélyét: artritisz, infarktus, autoimmun betegségek. Emellett a káros savak fáradtságot okoznak és elősegítik a túlsúly és elhízás kialakulását. A leveles kel egy rendkívül hatékony gyulladáscsökkentő és lúgosító táplálék.
2, Vas. Sok vegetáriánus vashiányban szenved, mivel a hús kiiktatásával nem biztosítja szervezete számára a szükséges mennyiségű vasat. Kalóriára vetítve a leveles kel több vasat tartalmaz, mint a marhahús.
3, Kalcium. A tej és a marhahús meglehetősen sok vasat tartalmaz. Amerikában az emberek igen sok tejet és marhahúst fogyasztanak, mégis az USA-ban az egyik legmagasabb a csontritkulásban szenvedők aránya. Akkor hogy’ is van ez? dr. Robert Young szerint a tejben található laktóz és tejsav kivonja a kalciumot a csontokból, valamint a magnéziumot az izmokból. Kalóriára vetítve a leveles kel több kalciumot tartalmaz, mint a tej.
4, Rostok. Rostokra hatalmas szüksége van szervezetünknek emésztési folyamataink során, mégis az emberek többsége jóval kevesebb rostot fogyaszt, mint amennyire szervezetének szüksége lenne. Egy adag leveles kel a napi ajánlott rost mennyiség 5%-át tartalmazza, ezen felül egészéges, nem savasító növényi fehérjével látja el szervezetünket.
5, Omega zsírsavak. Az esszenciális omega zsírsavak rendkívül fontos szerepet játszanak egészségünk fenntartásában. Egy adag leveles kel 121 mg omega 3, 92,4 mg omega 6 zsírsavat tartalmaz.
6, Immunrendszer erősítés. A leveles kel rendkívül gazdag karotinoidokban, flavonoidokban, antioxidánsokban, A vitaminban, melyek támogatják az immunrendszer megfelelő működését.
7, Fenntarthatóság, környezetvédelmi szempontok. A leveles kel kb. 55-60 nap alatt érik be, míg egy szarvasmarha felneveléséhez 1,5-2 év szükséges.
Még döbbenetesebb az arány, ha azt is vizsgáljuk, hogy egy
szarvasmarha felnevelése mennyi ivóvizet igényel, mennyi takarmányt, valamint
az állat az élete során mennyi metán gázt bocsájt a levegőbe. Sok kutató a
globális felmelegedés egyik fő okát az intenzív szaravasmarha tenyésztés
következményének tartja.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!