A vas valóban nélkülözhetetlen nyomelem. Mint azt korábban láttuk, az oxigént szállító hemoglobin molekula közepén egy vasatom van, de ezen kívül az izmokban lévő myoglobin, valamint a fehérvérsejtek baktérium és vírusölő enzimrendszerei sem működhetnének vas nélkül.

Az emberi szervezet kb. 4g-nyi vasat tartalmaz. A táplálékból a vas a vékonybél felső szakaszán szívódik fel, de nem magától, hanem egy nagyon jól szabályozott, rendkívül precíz mechanizmus révén. A sok vas ugyanis toxikus.

Van olyan betegség, ami a vasfelszívódás zavarával jár, azaz a kelleténél több vas szívódik fel a szervezetbe. Ilyenkor mindig nagy a baj, mert az emberi szervezet nem tud megszabadulni a felesleges vastól. Így a vasfelesleg a belső szervekbe (máj, szív), ill. a bőrbe rakódik le, súlyosan károsítva azok működését.

Ezért normális körülmények között bármilyen súlyos vashiányban szenved a beteg, naponta maximum 70-90 mg vas szívódhat fel a szervezetbe.

A vashiány betegség leggyakrabban a nőket érinti, a terhes nőkben alakul ki, de figyelembe kell venni, hogy a menstruációs vérvesztés havi 50-60 ml (ami 30 mg vas veszteséget jelent havonta).

Nem lehet eléggé hangsúlyozni azt a tényt, hogy nem minden vérszegénység oka a vas hiánya, ugyanis gyulladásos és tumoros betegségekben a sejtpusztulás során felszabaduló vasat a szervezet nem képes újra hasznosítani és ezen a vaspótlás nem segíthet semmit.

A zöld növények is tartalmaznak vasat, de nem igazi vasforrások, mert belőlük a szervezet a vasat nehezen képes csak kinyerni. A hús, a máj, a belsőségek nagyon gazdagok vasban, a szervezet ezekből könnyen ki tudja nyerni a számára szükséges mennyiséget.

Viszont ez utóbbi ételek zsír és koleszterin tartalma igen magas, ami káros, hiszen a telített zsírok és a koleszterin képezik a két legfontosabb rizikó faktorát a szív és keringési rendszer betegségeinek.

A SuperGreens 49 féle zöld növényt tartalmazó keveréke viszont hatékonyan gátolja meg a koleszterin felszívódását, mert a növényi szterinek megakadályozzák a koleszterin felvételét, miközben ők maguk csak alig szívódnak fel, értékes vitaminjaik, polifenoljaik akadályozzák a plakk képződést (erekben kialakuló koleszterin, zsír, kalcium, vérlemezke, vörösvérsejt „dugó”) kialakulását, ezzel is hatékonyan védve az infarktustól.

Így hát láthatjuk, ha a húsfogyasztás megfelelő mennyiségű és minőségű növényi táplálék bevitelével párosul, akkor a szervezet természetes egyensúlya megmarad, nem csúszik el egyik szélsőség irányába sem (vegetarainizmus-vashiány, sok hús fogyasztás-infarktus).

http://www.drtihanyi.hu/uploads/pancel.jpg
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!