A legtöbb diétás, fogyókúrás módszer kissé megkésve a tengerentúlról érkezik hozzánk. Nézzük meg, milyen hatásai lehetnek az egyes fogyókúrás módszereknek.

1, Vércsoport diéta

A vércsoport diéta elméleti háttere, hogy a lektin nevű fehérje, mely a gabonában, húsokban és tejtermékekben egyaránt található, másként hat a különböző vércsoportú emberekben és a nem megfelelő kölcsönhatás következménye számos probléma, köztük az elhízás is.

Az „A” vércsoportú embereknek sok zöldséget kell fogyasztaniuk és mellőzni a vörös húsokat és a tejtermékeket. A „B” vércsoportúaknak kerülniük kell a gabonákat, viszont több tejterméket kell fogyasztaniuk. Az „AB” vércsoportúak a kettő között vannak. A 0-s vércsoportú embereknek sok húst kell enniük.

Jelenleg semmilyen evidencia nem támasztja alá a vércsoport diétát, azonban fontos táplálék csoportok megvonása a szervezettől nem támogatja annak egészségét és a megfelelő energiaszint biztosítását.

2, Tisztító programok

Az általában 3 hétig tartó tisztító, méregtelenítő program alapját a természetes, friss, növényi alapú táplálkozás alkotja. A diéta során naponta kétszer kell folyékony formában zöldségeket fogyasztani (leves vagy turmix) és naponta egyszer szilárd formában.

Az ilyen típusú diéta, ha megfelelően végezzük, hatásos lehet, főleg ha megfelelő mennyiségben fogyasztjuk a zöldségeket. A zöldségek széles választéka biztosítja a szervezet számára szükséges tápanyagokat és folyadék mennyiséget.

dr. Robert Young az ilyen típusú diéták mellé sok olíva olajat, jó minőségű sókat és megfelelő mennyiségű rost bevitelt javasol. Természetesen a testmozgás is fontos része a programnak.

3, Atkins 2 módszer

Az Atkins diéták lényege a nagy mennyiségű fehérje bevitel mellett az alacsony szintű szénhidrát fogyasztás. Ez a módszer beindítja az ún. ketózis folyamatát, melynek során a szervezet az elraktározott szénhidrátokat használja fel energiaforrásként.

Az Atkins diéta 2-es formája egészségesebb, mint az eredeti, mivel enged némi szénhidrát bevitel (barna rizs, teljes kiőrlésű kenyér). Az Atkins 2-es módszer határozottan jobb az elsőnél, de egészségesnek nehezen mondható, mivel az ilyen szigorú szénhidrát megvonásnak és túlzott fehérje és zsír bevitelnek komoly mellékhatásai lehetnek.

4, Limonádé diéta

A limonádé diéta lényege, hogy 10 napig csak egy speciális méregtelenítő koktélt szabad inni, mely juharszirupot, limonádét, szűrt forró vizet és cayenne paprikát tartalmaz. Az elmélet szerint a limonádé segíti a súlyvesztést, a cayenne paprika gyorsítja az anyagcserét és a véráramlást azokon a területeken, ahol szükség van a méregtelenítésre. A juharszirup pedig energiát biztosít.

Ez a diétás módszer nem tartalmazza a szükséges tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat, fehérjét és rostot. Ráadásul minden diétás programnak legalább napi 600 kalóriát kell biztosítania. Az ilyen drasztikus energia megvonás komoly mellékhatásokkal járhat, az esetleges eredmény pedig kizárólag átmeneti lesz.

5, Nyers táplálék diéta

A nyers diéta elmélete mögött az áll, hogy a legtöbb táplálék megfőzve elveszíti tápanyag tartalmát, elvesznek belőle azok az enzimek, amik segítik az emésztést. A nyers diéta követői 80%-ban olyan ételeket fogyasztanak, amik nincsenek megfőzve és olyan speciális módszereket alkalmaznak, melyek „felébresztik” az ételekben lévő enzimeket (áztatás, préselés, stb.). Sokak szerint a diéta alkalmazása során egészségesebbnek érzik magukat, több mentális és fizikai energiával.

A magas hőmérséklet valóban sok étel tápanyagtartalmát csökkenti, azonban tévhit, hogys minden étel jobb nyersen. Bizonyos répaféléknél pl. kifejezetten jót tesz a főzés, mert annak során felrepednek a sejtfalak, így több értékes vegyület jut be szervezetünkbe. Gyerekeknél és terhes nőknél az ilyen típusú étkezés kifejezetten nem ajánlott. Ettől függetlenül a nyers zöldségek fogyasztása kifejezetten javasolt mindenkinek.

6, „30% zsír” diéta

A diéta és egészségünk szempontjából is hatásosabb, ha csökkentjük a zsír bevitelt, mint hogy teljes egészében kizárjuk azt étrendünkből. A diéta lényege egy mérsékelt zsírfogyasztás visszafogás, melynek során az összes bevitt kalória max. 30%-át teszi ki a zsír. A diéta követői precízen kiszámolják az ételek zsírtartalmát és igyekeznek alacsony zsírtartalmú ételeket fogyasztani.

A diéta alapvetően jól működik, hiszen a zsírok kalória tartalma duplája a fehérjék vagy szénhidrátok kalóriatartalmának. Azonban figyelni kell arra, hogy megfelelő mennyiségű esszenciális zsírsavat juttassunk szervezetünkbe és kerüljük a transz zsírsavakat. Ezen felül fontos, hogy pótoljuk azokat a vitaminokat, melyek zsírban oldódnak, pl. a D-vitamint.

7, Dukan diéta

A Dukan diéta az Atkins diétához hasonlóan arra alapoz, hogy a sok-sok fehérje és minimális szénhidrát bevitellel fogyás érhető el. A Dukan diéta 4 lépcsőből áll.

Az első szint 1-10 napig tart, melynek során csak fehérje bevitel történik (hús). A második szinten a fehérje és zöldség napok váltják egymást. A harmadik szinten már egy kis szénhidrát is kerül a táplálékok közé, míg a 4. szint, mely onnantól folyamatosan fenntartható heti 1 fehérje napot jelent, a maradék 6 napon pedig mindenki azt eszik, amit csak szeretne.

Az Atkins diétához hasonlóan itt is az jelenti a legnagyobb problémát, hogy a túl sok fehérje nem kedvez az egészségnek, ha ez alacsony folyadékfogyasztással párosul, akkor jelentősen megterheli a veséket, ami akár vesekárosodáshoz is vezethet.

A legideálisabb és legegészségesebb fogyókúrás módszernek – véleményem szerint - a lúgosítás tűnik, azzal a kiegészítéssel, hogy a napi 130 g szénhidrátot be kell vinni mindenképpen a szervezetbe, hiszen agyunk a legnagyobb „szénhidrát evő” és ugyan az agy is képes részben átállni a ketontestek fogyasztására.

De ez csak néhány ritka betegségben kívánatos, ugyanakkor a napi 5 adag zöldség vagy annak megfelelő étrend-kiegészítő, a jó minőségű olajok és esszenciális aminosavakban gazdag fehérjék (pl. hal) biztosítja a szervezet számára mindazt a tápanyagot, amire annak szüksége van: vitaminokat, ásványi anyagokat, fitonutrienseket, polifenolokat, enzimeket, stb.

A lúgosítás főbb tényezői:

- zöldségek és gyümölcsök fogyasztása nagyobb mennyiségben
- olajos magvak, esszenciális zsírsavak, olíva olaj
- sók (Himalája só)
- alacsony fehérjebevitel (főleg fehér húsok és halak)
- sok folyadékfogyasztás (lehetőleg tisztított víz vagy lúgosító ital)
- cukrok, vörös húsok, transz zsírsavak, gyors éttermi ételek, koffein és szénsav tartalmú italok kerülése
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!