A következő cikk dr. Robert Young - a lúgosítás, lúgosító életmód "atyja", a SuperGreens termék megalkotója - tanulmányán alapul, annak magyar fordítása kiegészítésekkel. dr. Young szerint nem létezik betegség elsavasodás, túlzott mennyiségű káros sav felhalmozódása nélkül. Nem szenvedhetünk energia hiányban, nem alakulhat ki gyulladás, hurut, fekély, kóros elfajulás savak nélkül. Fontos információk a lúgosítás (SuperGreens használat) folyamatáról.

Ha a testnek nincs szüksége a pH szabályozására, akkor miért betegszik meg?

Szervezetünk alapvetően lúgos kémhatású, de működése során savakat termel. Ahhoz, hogy fenn tudja tartani lúgos állapotát, megfelelő lúgos ételekre és italokra, mozgásra és tettekre van szüksége.

Manapság még az orvostudomány nem foglakozik kellően részletesen a szöveti acidózissal és annak egészségre gyakorolt hatásaival. dr. Young külön ír az ún. rejtett szöveti acidózisról, ami szerinte a savas étrend következménye.

Mi is valójában a rejtett szöveti acidózis?

Ez a jelenség akkor alakul ki, ha a táplálékkal felvett savak és/vagy az anyagcsere során keletkező savak nem tudnak tökéletesen kiürülni a 4 csatornán keresztül: belek, vesék, tüdő, bőr. Ezeket a savakat a szervezet elraktározza a zsírszövetekbe.

A szervezet kénytelen a savakat a vérből kiüríteni az említett 4 csatornán, mert ha a vér elveszíti enyhén lúgos kémhatását, akkor az halálhoz vezet. dr. Young szerint sokáig azt gondoltuk, hogy ezt a savtalanítási mechanizmust a szervezet képes minden segítség nélkül elvégezni, azonban kutatásai azt támasztják elő, hogy túlzott mennyiségű savval a szervezet már nem képes megbirkózni. Véleménye szerint a szervezetnek folyamatosan szüksége van a lúgosításra annak érdekében, hogy a savakat (környezetből, táplálékból, anyagcseréből, stresszből adódó) közömbösíteni tudja.

A szervezet nap mint nap annyi savat termel, amivel már nem bír megbirkózni. Egy átlagos felnőtt szervezete az anyagcsere során 50-100 mEq savat termel naponta, amit a fent említett csatornákon keresztül kell kiválasztani. A test lúgosító puffer rendszere segíti a savak semlegesítését, de ha túlságosan sok sav keletkezik szervezetünkben (modern életmód), betegségek alakulhatnak ki. Ezeket a betegségeket dr. Young szerint a felhalmozódott savak okozzák. Ha szeretnénk megelőzni a káros savak okozta betegségek kialakulását, folyamatosan lúgosító ételeket és italokat kell fogyasztanunk.

Hogyan lehet kimutatni az elsavasodást, amikor a vér pH értéke folyamatosan 7,365 körül van?

A táplálékból és anyagcseréből származó savakat a szervezet gyorsan eltávolítja a vérből, hiszen ha a vér pH egyensúlya felborul, az halálhoz vezet. Ezért a szervezet mindent megtesz annak érdekében, hogy a vér 7,365-ös pH-ját fenntartsa. Ezen cél érdekében a szervezet képes feláldozni minden szervet és szervrendszert. A szervezet által termelt szódabikarbóna az első számú lúgosító puffere testünknek. Testünkben 20 molekula szódabikarbóna képes semlegesíteni 1 karbon savat annak érdekében, hogy a vér 7,35 és 7,4 közötti pH értékét fenntartsa. Meghökkentő ez a 20:1-hez arány. Komoly lúgosításra van szükség ahhoz, hogy az egyensúly fennmaradjon.

dr. Robert Young elméletének egyik fő motívuma Alexis Carrel Nobel díjas kísérlete, melyet 1908-ban végzett el. Carrel képes volt egy csirke szívet 20 éven keresztül életben tartani azzal, hogy minden másnap lecserélte a lúgos táptalajt. 20 év után úgy döntött, nem cseréli többet a lúgos oldatot, s ezt követően a sejtek elpusztultak. dr. Young következtetése szerint a emberi test sejtjei életben tarthatók, ha megkapják a szükséges lúgos ásványi sókat minden nap. A humán sejtek nem bírják az enyhe lúgosságot, és egyáltalán nem tolerálják a savas közeget.

Ha megbetegszik a halad, elviszed orvoshoz vagy lecseréled a vizét? – teszi fel a költői kérdést dr. Young. Természetesen a válasz az, hogy lecseréljük a vizét. Így van ez szerinte az emberi sejtekkel is. Ők a halak, a víz pedig a külső környezet, mely körülveszi őket. A hal addig, egészséges, amíg az őt körülvevő folyadék megfelelő számára. A sejtek is addig egészségesek, amíg ideális számukra a környezet. Az óceánok pH-ja 8,3, a lúgosító sók tartják fenn ezt az állapotát. A bennünk lévő belső folyadék olyan, mint az óceánok, és ugyan azok az ásványi sók képesek fenntartani pH egyensúlyát: magnézium, nátrium, klór, kálium és kalcium. Mára a globális felmelegedés hatására az óceánok pH-ja eltolódott 8,3-ról 8,2-re, tehát folyamatosan savasodnak. Ez a hatalmas pH változás komoly veszélyt jelent az óceánok életvilágára. Ugyan ez történik sokunkban, amikor testünk elsavasodik, a káros savak hatására veszítünk csont és izomszöveteinkből annak érdekében, hogy vérünk és egyéb szöveteink pH-ja egyensúlyban maradhasson. Az eredmény: ízületi gyulladás, csontritkulás, rák, stb. A különböző okokkal magyarázott betegségek egy okra történő visszavezetése az orvostudományban nem ismeretlen, redukcionizmusnak nevezik. Dr. Young ennek az irányzatnak az egyik legismertebb képviselője.

dr. Robert Young az egyre nagyobb ütemben terjedő gyermekkori és felnőttkori elhízást modern életstílusunkkal, és az ebből fakadó elsavasodással magyarázza. Véleménye szerint alapvetően meghatározó ebben a „kórképben” a szervezetben felhalmozódó savak mennyisége, valamint a mozgás hiánya. Ha a szervezet nem képes megszabadulni a testben felgyülemlő savaktól, elraktározza azokat a zsírszövetekben: a csípőn, a hason, a combokon, a mellkason és az agyban. A rendszeres mozgás nagyon fontos ahhoz, hogy megszabaduljunk a savaktól a bőr pórusain keresztül, izzadság formájában. A szövetek elsavasodása szempontjából a túlsúly jobb állapot, mint a kóros soványság. dr. Young szerint az elhízás a szervezet teljesen logikus reakciója a káros savakkal szemben. Okfejtéséből az következik, hogy a normális testsúly elérésének legjobb módszere a lúgosítás, lúgosító ételek és lúgosító italok fogyasztása.

dr. Young definíciója szerint, ha valakinek a vizelete délután 2-kor nem lúgos, amikor a vizelet a nap során a leginkább lúgos, akkor a szervezete el van savasodva. Az ideális vizelet pH-nak 7,2 és 8,4 között kell lennie. Ha ez nincs így, ezen segíthet pl. a 4pH só, mely igen erősen lúgosít.

dr. Robert Young elméletét egyre több neves szaklap is elismeri, 2009. októberében pl. a British Journal of Nutrition részletesen ír a táplálkozás során kialakuló savasodásról és annak egészségre ártalmas következményeiről. Egyre több kutató ismeri el a lúgosítás kedvező hatásait az egészségre nézve.

SuperGreens vásárlás

http://www.drtihanyi.hu/uploads/body_sgph_promo_HUN.jpg

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!