Eddig még nem beszéltünk a gombákról, pedig több mint 100 000 fajuk ismert.

Nagyjából kétharmaduk mikroszkopikus méretű. A nagy gombák (macromycetes) közel 15 000 különböző faját ismerjük.

A cikknek ebben a részében a nagy gombákkal foglalkozunk.

Két nagy csoportjuk van: az ehető és a mérges gombák. Az igazság az, hogy köztük az átmenet nem annyira éles, hiszen számos olyan gombafaj van, ami nyersen mérgező, de főzve már nem. Fontos megjegyeznem, hogy pl. a GYILKOS GALÓCA toxinjaira a hőkezelés NEM HAT, tehát a mérgező hatás főzés után is megmarad!!

A továbbiakban csak az ehető gombákat tárgyaljuk.

A gomba fotoszintézisre nem képes, mint a zöld növények, ahhoz hogy életben tudjon maradni, rákényszerül arra, hogy a korábban mások által létrehozott szerves anyagokat fogyassza: ez lehet növényi, vagy állati eredetű is. Feladatuk van bőven, mivel a világon naponta 200 milliárd tonna szerves anyag képződik.

A gombák tehát nagy „gyűjtögetők”, szinte minden nyomelemet tartalmaznak, attól függően, hogy környezetük éppen milyen nyomelem összetételű. Így felveszi akár a káros higanyt is, ha éppen azzal szennyezett a talaj. Mind a húsz féle aminosavat tartalmazzák, amire az embernek szüksége van, de nagyon csekély mennyiségben. Nehezen emészthető, hiszen szövetanyaga a rovarpáncélhoz hasonló kitinnel mutat szoros rokonságot, ezt pedig lebontani az emberi szervezet számára nem könnyű. Mint láttuk, a gombák nagy gyűjtögetők, egyik-másik különleges figyelmet érdemel.

http://www.drtihanyi.hu/uploads/gomba.jpg


Ilyen pl. a közönséges pecsétviaszgomba. Ez a gombaféle szerves kötésben germániumot tartalmaz, és ezzel a tulajdonságával egyedülálló a társai között. A germánium a periódusos rendszer IV/a osztályában foglal helyet, rendszáma 32. Felette helyezkedik el a szilícium, a szilícium felett pedig az élet alapja, a szén. Nem is igazi fém, csak félfém, viszont nagyon erős antioxidáns és szabadgyök kötő képességgel bír.

Ezek a tulajdonságok pedig rendkívül hasznosak a tumor terápiában, az érelmeszesedés megelőzésében, vagyis azokban a népbetegségekben, melyek a fejlett világban élők halálozásának a kétharmadáért felelősek.

Webáruház: https://webshop.drtihanyi.hu/
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!