Tavaszi nagytakarítás nem csak otthonunknak, autónknak vagy kertünknek van szükséges, hanem szervezetünknek is. A tavasz a legjobb időpont arra, hogy megtisztítsuk szervezetünket a felgyülemlett káros anyagoktól. Nézzük meg, melyek azok a természetes ételek, melyek segíthetik ezt a folyamatot.
A maximális hatás érdekében érdemes beszereznünk egy jó minőségű gyümölcsprést. A kipréselt zöldségek és gyümölcsök rendkívül magas tápanyagtartalommal rendelkeznek, emésztésük pedig nagyon könnyű, nem igényel nagy energiát testünktől. A jó minőségű gyümölcsprések nem termelnek hőt és úgy préselik ki a növényeket, hogy az értékes enzimeket nem károsítják.
Pitypang levél
A pitypang levél használható salátákhoz, zöldségturmixokhoz. Érdemes a turmixhoz egy kis almát tenni, hogy ellensúlyozza a pitypang levél kesernyés ízét.
A pitypang levél elsősorban a máj erősítésére és méregtelenítésére szolgál. A tradicionális medicina évszázadok óta használja, az utóbbi években több kutatás is megerősített hatékonyságát.
Kelkáposzta
A kelkáposzta egy kiváló, lúgosító zöld növény. Sokan kicsit kesernyésnek találják a salátákban, párolt zöldségekben. Az ayurvedikus orvoslás kifejezetten javasolja, hogy adjunk keserű összetevőket a többnyire édes vagy sós ételeinkhez, hogy ízlelőbimbóink egészséges egyensúlyban maradjanak.
A kelkáposztából könnyedén készíthető finom zöldség lé, ha pl. almát vagy más gyümölcsöt, zöldséget adunk hozzá.
Articsóka
Az articsóka az egyik legkiválóbb tavaszi méregtelenítő. Segíti a zsírok emésztését és elősegíti az epetermelést. Az articsóka nem kimondottan alkalmas nyersen zöldség lé készítésére, azonban pl. párolást követően hozzáadhatjuk salátánkhoz.
Szezámmag
A friss szezámmagot salátára szórhatjuk, kiválóan védi a májat, főleg az alkohol és egyes fájdalomcsillapítók káros hatásaitól.
Az Ayurveda egy evőkanál szezámmagot plusz egy evőkanál mazsolát ajánl naponta a bélbolyhok működésének helyreállítására, az emésztés javítására és az emésztőrendszeri gyulladások mérséklésére.
Brokkoli csíra
A brokkoli csíra a brokkoli jótékony tulajdonságaink többszörösével rendelkezik. A brokkoli csírát salátákhoz adhatjuk, kiváló méregtelenítő és a rákos daganatok kialakulásának megelőzésében is szerepe lehet.
Zöld színű leveles növények (spenót, sóska, mángold, stb.)
Tavasszal érdemes növelni a zöld színű növények bevitelét szervezetünkbe, ezek a táplálékok ugyanis klorofillban gazdagok, a klorofill pedig fontos szerepet játszik a méregtelenítésben, a szervezet megfelelő működésében.
A felsorolt növényeken kívül ne felejtsünk el minél több tiszta vizet inni, lehetőleg felkelés után már egy nagy pohár citromos vízzel (langyos) indítsuk a napot!