Egy 3000 éves egyiptomi papirusz részletesen ír egy kenőcsről, mely krokodil zsírt és víziló trágyát tartalmaz, s melyet a hajhullás kezelésére használtak. Az egyiptomi fáraók állandóan parókában jelentek meg, a fiaik pedig megkülönböztetés gyanánt hajukat a jobb oldalon összefogott kontyban viselték. A bibliai Sámson erejének titka hajában volt, de szeretője, Delila alvás közben levágta azt a filiszteusok kedvéért. Hippokratész volt az első, aki felismerte a prosztata és a kopaszodás közti kapcsolatot. Ő római köményt, galamb ürüléket, tormát és csalánt javasolt a kopaszodás kezelésére (külsőleg).

A római uralkodókat cézárnak hívták, ami a sok hajra utal. Érdekes, hogy Julius Cézár felnőtt korára megkopaszodott. Lehetett az ón hiány és az ólom mérgezés kombinált tünete. XV. Lajos szépen megmunkált, divatos parókát készíttetett, hogy kopasz fejét eltakarja. A Függetlenségi Nyilatkozat több aláírója is hordott parókát hasonló okból.

Az emberi bőr, mely a legnagyobb szervünk, fajlagosan több hajtüszőt tartalmaz, mint bármely más emlősé. A fekete hajú embereknek kb. 100 000, a szőkéknek 10%-kal több, a vörös hajúaknak 10%-kal kevesebb hajtüszőjük van. Normális esetben naponta kb. 100 hajszálat veszítünk. Ha hajunkat nem vágatjuk le, az akár 1 méter hosszúra is megnőhet a növekvő, vagy ún. anagén fázisában.

Mi a haj?hair.jpg

A haj egy keratin nevű fehérjéből épül fel. Az emberi haj alapvetően két csoportba sorolható: a vellus haj és a terminális haj. A vellus haj finom, puha szinte láthatatlan, a terminális haj pedig az, amit látunk. A vellus haj képes átalakulni terminális hajjá (pl. serdülőkorban a szakáll), de ez a folyamat fordítva is működik, ekkor következik be a kopaszodás. A hajban fut egy idegrost is a hajhagymában. A hajszálat egy hajmerevítő kis izom rögzíti a felhámhoz. Ijedtség, idegesség esetén vagy hideg hatására az izom összehúzódik, a hajszál, vagy szőrszál pedig feláll. Amikor a kis izom összehúzódik, nyomást fejt ki a faggyúmirigyre, mely a haj tövénél található, s az zsíros kenőanyagot bocsájt ki. Ha a faggyúmirigy túlműködik, a haj vagy bőr zsírosodása alakul ki.

Aranyhaj (Rapunzel) leengedte a haját a toronyból, a herceg pedig azon mászott fel, hogy kiszabadítsa. Aranyhaj nem tudta, hogy szervezetéből hiányzott egy növekedési faktor, mely a haj hosszát kontrollálja. 1994-ben a University of California kutatói felfedezték, hogy egy Fibroblast Growth Factor 5 nevű növekedési faktor felelős a haj hosszáért. Ha ez a növekedési faktor nincs jelen a szervezetünkben, hajunk megállás nélkül növekedhet és végül kihullhat.

A szakemberek a hajhullást alopéciának hívják. Ennek több oka is lehet: genetikai, hormonzavar, gyógyszer mellékhatás, öregedés, kemoterápia, sugárkezelés, bőrbetegség, stb.

Férfias kopaszodás (androgén kopaszodás)

A nyugati országokban a férfiak 66%-ánál fordul elő a hajszálak elvékonyodása, 40%-nál pedig kialakul a kopaszodás.

Ezzel szemben a női típusú kopaszodás a hölgyek 22%-át érinti, mely a legtöbb esetben a túlzott mennyiségű tesztoszteron termelés következménye. A tesztoszteron kölcsönhatásba kerül az 5-alfa-reduktáz enzimmel, mely a bőrben és a nemi szervekben található. Az 5-alfa-reduktáz a tesztoszteron hormont dihidrotesztoszteronná (DHT) alakítja. A hajtüszők egy része érzékeny a DHT-ra, s ennek következtében alakul ki a kopaszodás.

dr. Robert Young mikrobiológus szerint a hajhullás, kopaszodás fő oka a szervezet elsavasodása, ezért az alopécia megállításának és visszafordításának valódi megoldása a szervezet lúgosítása lehet.

1, lúgosító életmód, lúgosító táplálkozás – pH Miracle Living
2, zöld ételek és italok fogyasztásának növelése
3, extra vitamin és ásványi anyag bevitel, különösen cink
4, lúgosító samponok, kondicionálók, haj tonikok használata, melyek megtisztítják a fejbőrt a baktériumoktól, gombáktól, parazitáktól
5, a hajhagymák védelme jó minőségű olajokkal kívülről és belülről
6, folyamatos tápanyag ellátás a fejbőrnek
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!