A húgysavról negyven éve még azt gondoltuk, hogy véd a koronária (szív koszorúér) betegségekkel szemben. Aztán minden megváltozott. A hetvenes években több mint ötezer embert vizsgáltak meg és arra keresték a választ, hogy a húgysav érték és a szív-, és érrendszeri halálozás között milyen összefüggés van (NHANES I study)?

Az első nyilvános adatközlés 1995-ben volt, amiből kiderült, hogy ha nőkben a húgysav szint meghaladja a 416 mikromol/l értéket, a szív koszorúér betegség talaján kialakult halálozás négyszeresére nő azokhoz képest, akiknél a húgysavszint 260 mikromol/l alatt van.

A férfiak vonatkozásában ez az összefüggés ennyire nem volt riasztó, de náluk is 77%-kal nőtt meg a halálozás a normális húgysav szintűekhez képest (a hölgyeknél a növekedés mértéke 400% volt).

Ezt követően került sor a Rotterdam vizsgálatra, melyben szintén majdnem ötezer ember vett részt, és itt is azt a tanulságot vonták le, hogy a nők számára a magas húgysavszint sokkal komolyabb veszélyeztető tényező, mint a férfiak esetében. Pedig tudjuk, hogy a férfiak átlagos húgysav szintje meghaladja a hölgyekét.

A magas húgysavszint egyik legfőbb oka az elhízás, a fokozott alkoholfogyasztás, a magas vérnyomás és a magas koleszterin szint.

Azóta még hét nagy tanulmányt végeztek el (Coop Res., Work site, PIUMA, SHEP, Syst China, Syst EU, Koupio) és a hétből hatnál a magas húgysavszint önálló rizikó faktornak bizonyult mindkét nemben (a Coop Res. study során ez csak a nők vonatkozásában igazolódott).

Mai tudásunk szerint a magas húgysavszint éppen olyan súlyos rizikótényező, mint a megnövekedett has körfogat, mindkét nemet érinti, de a nőket sokkal súlyosabban.

Ellene hatékonyan védekezhetünk megfelelő diétával, alacsony húgysav tartalmú étrenddel, fogyással (ez mindennél fontosabb), az alkohol fogyasztás mérséklésével. Csak megjegyezném, hogy az alkohol a nőkre nézvést sokkal károsabb, mint a férfiakra, és ebben sok egyéb mellett nem kis szerepet játszik jelentős húgysav emelő hatása is.

A lúgosító étrend és lúgosító étrend-kiegészítők fogyasztása szintén kedvezően hat a magas húgysavszintre.

SuperGreens vásárlás

http://www.drtihanyi.hu/uploads/body_sgph_promo_HUN.jpg

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!