A kakukkfű ősi gyógynövényünk, melyet számos ételünk ízesítésére használunk, jellegzetes aromája, markáns íze miatt. Az ókori Egyiptomban a balzsamozás során használták, az ókori görögök pedig fürdőikben és templomaikban (füstölőkben) alkalmazták a kakukkfüvet, úgy gondolták, hogy a kakukkfű a bátorság forrása. A rómaiaknak köszönhető, hogy Európában is elterjedt a növény, melyet ők a szobáik tisztítására, sajtok és likőrök ízesítésére használtak.

A középkori Európában sokan a kakukkfüvet a párna alá helyezték, hogy elősegítsék a nyugodt alvást és elűzzék a rossz álmokat. A nők sokszor ajándékoztak kakukkfüvet a harcosoknak, hogy segítse őket a csatában.

A kakukkfű tehát évszázadok óta széles körben alkalmazott gyógy-, és fűszernövény, jellegzetes, erős ízét a benne található timol vegyületnek köszönheti. A kakukkfű Nap igénye igen nagy, jellemzően tavasszal ültetik, azonban a fagytűrő képessége is magas, ezért a hegyek között is megtalálhatók vadon élő fajtái.

A kakukkfű a világ számos konyhájának bázis alapanyaga, húsok, levesek, mártások ízesítéseire használjuk friss vagy szárított változatát. thyme.jpg

A kakukkfűből kivont esszenciális olaj általában 20-50% timol vegyületet tartalmaz, melynek fontos összetevői: p-Cymene, myrcene, borneol, linalool. A timol, mivel egy antiszeptikus vegyület, különböző szájvizek (pl. Listerine) fontos összetevője. Az antibiotikumok felfedezése előtt a sebek bekötözése során használták. Emellett bizonyos gombás fertőzések kezelése során is alkalmazták.

A kakukkfűből készített tea megfázás és bronchitis esetén alkalmazható. A kakukkfű tinktúra, szirup vagy illóolaj légzőszervi betegségek gyógyítására alkalmas. Antiszeptikus tulajdonságának köszönhetően gyulladások visszaszorítására is sokan használják (torokgyulladás esetén napi 3-szori gargalizálás javasolt).

Jamaicában a kakukkfüvet szülésénél alkalmazzák, a szülő nővel kakukkfű teát itatnak az újszülött érkezését követően. Oxitocin-szerű tulajdonságának köszönhetően elősegíti a méh összehúzódását és a méhlepény leválását.

A kakukkfű tehát egy rendkívül sok rétű gyógynövény, melynek különleges tulajdonságai pozitív hatással lehetnek szervezetünk működésére.

Kakukkfű tartalmú étrend-kiegészítők:

- SuperGreens
- Young pHorever Greens

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!