A kaliforniai paprika a savanykás íz, a ropogós állag és a fantasztikus, élénk színek különleges kombinációja, megtalálhatjuk zöld, piros, sárga, narancs, lila, barna és szinte teljesen fekete színekben is. A zöld és lila paprika íze kissé kesernyésebb, míg a piros, narancs és sárga édesebb, gyümölcsösebb. A kapszaicin nevű vegyület, mely az erős paprikák csípősségéért felelős, csak nagyon kicsiny mennyiségben van jelen a kaliforniai paprikában.

A kapszaicin egy érdekes vegyület, a szervezetben képes hozzákapcsolódni az idegsejtek receptoraihoz, megváltoztatva ezzel a fájdalomérzetet. 

A kaliforniai paprika számtalan értékes összetevőt tartalmaz, kb. 30 féle különböző karotinoid található benne (pl. alfa-karotin, béta-karotin, likopin, lutein, zeaxanthin, stb.), közülük a béta-karotin és zeaxanthin mennyisége kimagasló. A kaliforniai paprika mellett egyedül a paradicsom tartalmazza hasonlóan nagy mennyiségben ezeket az értékes anyagokat. Emellett C és E-vitamin tartalma is igen jelentős.

Az érés során a kaliforniai paprikában található C-vitamin és karotinoid mennyiség folyamatosan nő. Érdemes nyersen fogyasztani, részben azért, mert rendkívül finom, másrészt főzés során a hő hatására az értékes fitonutriensek egy része károsodik. Egy török tanulmány szerint pl. 7-8 perc grillezést követően (kb. 150 C-on) a kaliforniai paprikában található értékes antioxidáns és gyulladáscsökkentő luteolin nevű flavonoid 40%-a elpusztul.

A kaliforniai paprikában található legfontosabb összetevők:

-    C-vitaminbellpepper.jpg
-    A-vitamin
-    B1, B2, B3, B5, B6-vitamin
-    folsav
-    E-vitamin
-    rost
-    K-vitamin
-    kálium
-    magnézium
-    triptofán
-    mangán
-    molibdén

A kaliforniai paprika nagyon sok antioxidáns vegyületet tartalmaz, melyek fontos szerepet játszanak a káros szabad gyökök semlegesítésében és egyes betegségek megelőzésében: szív-, és érrendszeri megbetegedések, 2-es típusú cukorbetegség, bizonyos rákos betegségek.

Több tanulmány szerint is a lutein és zeaxanthin fontos szerepet játszik a makula (az éleslátás központja a szemfenéken) sejtjeinek megfelelő működésében, így az AMD (időskori makula degeneráció) megelőzésében.

A kaliforniai paprikában található antioxidánsoknak, gyulladáscsökkentő vegyületeknek köszönhetően anti-tumor tulajdonságokkal is rendelkezik. A krónikus gyulladások és a krónikus oxidatív stressz növeli a legtöbb ráktípus kialakulásának esélyét.  

Fogyasszunk tehát minél több kaliforniai paprikát, melynek tápanyag tartalma nyáron és kora ősszel a legmagasabb.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!