Klorofill, a „zöld vér” a növényekben a napsugárzás és a klorofill részvételével a széndioxidból (amit mi kilélegzünk) és vízből glükóz (cukor, vagyis energia) és oxigén keletkezik (ami számunkra nélkülözhetetlen az élethez).

A klorofill tehát egy fotoreceptor molekula, melynek szerkezete nagyon hasonlít a hem (ebbe a csoportba tartozik a hemoglobin is) molekula szerkezetéhez, azzal a különbséggel, hogy a hem molekula közepén vasatom, míg a klorofill közepén magnézium atom található.  

Sokan a klorofillt egy valóságos „csoda molekulának” tartják, hiszen olyan sokrétű, egészségjavító hatása ismert. Az egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy segíti a hemoglobin működését (a vér kb. 75%-a hemoglobin), a vörös vértestek felépülését, energiaszintünk növelését. cblorophll_2.jpg

Ezért a klorofill rendszeres fogyasztásával javíthatjuk vörös vértestjeink minőségét és mennyiségét, így javítja a szervezet oxigén felhasználását.A klorofill tisztítja, méregteleníti szervezetünket, segíti az immunrendszert a fertőzések elleni harcban, elősegíti a sebgyógyulást, az emésztés, a keringés megfelelő működését. A klorofill emellett megakadályozza egyes karcinogének (rákkeltő anyagok) hozzákapcsolódását a DNS-hez, májhoz és más szervekhez.
  
A klorofill méregtelenítő és tisztító tulajdonságát jól mutatja, hogy pl. az Oregon State University kutatói szerint a klorofill képes hatásosan blokkolni az aflatoxin felszívódását, mely egy rákkeltő gombaméreg (azoknál a résztvevőknél, akik klorofillt kaptak, az aflatoxin nem szívódott fel).

Az aflatoxin, melyet penészgombák termelnek, májkárosodást, illetve hosszú távon májrákot okozhat.

Az aflatoxin mérgezés különösen a fejlődő országokban jellemző, Kína egyes régióiban a lakosok 10%-a az aflatoxin mérgezés miatt kialakuló májrákban veszíti életét.

Étrend-kiegészítők magas klorofill tartalommal:

-    Green Magma
-    SuperGreens
-    Young pHorever
-    Folyékony klorofill
-    Klorofill por

A klorofillt a kloroplasztisz nevű sejtszervecskék tartalmazzák. Az élet kialakulásának hajnalán a kloroplasztiszok önálló baktérium féleségek voltak, amik szimbiózisba (közös együttélést alakítottak ki) kerültek azokkal az ősi sejtekkel, amikből később az egész növényvilág fejlődött ki.

Az állati sejtekben nincsenek kloroplasztiszok, viszont vannak bennük mitochondriumok. A mitochondriumok is ősi baktérium féleségek voltak, amik az élet hajnalán szimbiózist alakítottak ki az állati sejtek őseivel. Ma a mitochondriumok az állati sejteke erőművei.

Az ősi múltra utal, hogy mind a kloroplasztiszoknak, mind  a mitochondriumoknak saját örökítő anyaguk (DNS-ük van), de önálló, sejten kívüli életre sem a kloroplasztiszok, sem a mitochondriumok már nem képesek.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!