Az élet fenntartásában fontos szerepet játszanak a porfirinek. Nagy, szerves molekulájuk négyzet alakú és középen lyukas. Ebbe a lyukba fém-atom ülhet be.

Ha ez a fém magnézium, akkor a zöld növények színanyagához jutunk, a klorofillhez. Ha a fém atom vas, akkor a hem molekula áll elő, ami felelős az emlősök vérében található vörös színért. Ha kobalt ül be a lyukba, akkor a B12 vitaminhoz jutunk, ha réz, akkor pedig a hemocianinhoz (ami egyes rovarok és tengeri állatok vérének festékanyaga). Persze a szín itt a legkevésbé érdekes.

http://www.drtihanyi.hu/uploads/klorofill2.jpg


Ennél sokkal fontosabb az, hogy az evolúció során kb. néhány százmillió éve ez a rendkívül sikeres molekula szerkezet kialakult. A növényekben lévő klorofill teszi lehetővé a fény energiájának kémiai energiává történő átalakítását – fotoszintézis -, és ez által a mai földi élet alapját.

A növényekből kivont klorofill kémcsőben is képes a fényt elnyelni és nagy energiájú elektronokat termelni, amelyek reakcióba léphetnek az oxigénnel. Ha a molekula szétesik, szép zöld színét azonnal elveszíti. A klorofill a kloroplasztiszokban található, melyek bonyolult, az élővilág talán legbonyolultabb, három dimenziós membrán rendszerei. A kloroplasztisz feltűnő hasonlóságot mutat a mitokondriumokkal, amik az állati sejtek energiatermelő központjai.

Tehát kis túlzással, ami a növényben a kloroplasztisz, ugyan az az eukariótákban a mitokondrium.

Milyen hasznunk származik a klorofill beviteléből?

1. Mindenek előtt értékes magnézium kerül be a szervezetbe, ami rendkívül könnyen és hatékonyan felszívódik (más magnézium sók egyébként nagyon nehezen szívódnak fel, ezért hashajtó hatásúak).

2. A vörösvértestek hemoglobint tartalmaznak, melyek központi molekulája a hem, szerkezetében rendkívül hasonlít a klorofillhoz, csak mint említettem, a 4 pirrol gyűrű közepén nem magnézium van, hanem vas. Sajnos a dolog nem olyan egyszerű, hogy a magnéziumot középről kipöcköljük és a helyére beugrik a vas, és ezzel a klorofillból hem készül. Jó lenne, ha így lenne, mivel a hem szintézise meglehetősen energia igényes folyamat. Ezért a hem szintézis döntően a mitokondriumokban zajlódik le, de a pirrol gyűrű már a sejt plazmában záródik be. Ugyanakkor a klorofill bomlásakor nagyon sok olyan molekula keletkezik (glicin, delta-aminolevulinsav), ami a hem szintéziséhez nélkülözhetetlen. Tehát ez által a vörösvértest képződés folyamatát mégis csak elősegíti.

3. A klorofill biztosan nem mérgező, hiszen a növényevő állatok a legelés során százmillió tonna szám fogyasztják és mi is minden zöld színű zöldséggel (brokkoli, uborka, karalábé, zöld paprika, stb.) viszünk be szervezetünkbe klorofillt és tudjuk, hogy az előbb felsorolt zöldségek rendkívül egészségesek. Vagyis semmiféle mellékhatással nem kell számolnunk.

A növényekből eltávolított klorofill gyorsan bomlik, különösen fény hatására. Ezért különleges a folyékony klorofill csepp, mivel sikerült ezt a bomlási folyamatot megállítani, ezáltal valóban az értékes molekula bekerül az emberi szervezetbe fogyasztása során.

Mai álláspontunk szerint a kloroplasztiszok (az eukarióta növényi sejtekben fotoszintézist szolgáló részecskék), más néven zöld színtestecskék, valamint az állati sejtekben lévő mitokondriumok alapvető hasonlóságokat mutatnak.

A szimbiózis elmélet szerint ezek valaha szabadon élő prokarióta szervezetek voltak, melyek idővel a növényi és az állati sejtek alkotó részeivé váltak. Ezt támasztja alá, hogy a kloroplasztiszoknak és a mitokondriumoknak saját DNS-ük van, ami a sejt többi DNS-étől elkülönül, a sejttől függetlenül osztódnak, szaporodnak.

A kloroplasztiszok és a mitokondriumok riboszómái is eltérnek az őt befogadó sejtétől, ezzel szemben a primitív prokariótákéval megegyeznek. Funkciójuk azonban ellentétessé vált.

Míg a kloroplasztiszok felépitő (anabolikus) anyagcserét folytatnak, miközben szénhidrátok, fehérjék képződnek, addig a mitokondriumokra viszont erős lebontó (katabolikus) aktivitás jellemző, ami intenzív energia felszabadítással jár.
Ha a növényi vagy állati szövetet kíméletesen összetörik, majd bizonyos sebességgel centrifugálják, akkor a kémcső alján tiszta kloroplasztisz, ill. mitokondrium dús oldatot kapunk.

Az így nyert kloroplasztiszokban a klorofill nem sérül meg, az oldat sokáig stabil marad.

Mire jó a klorofill?

- világszerte használják méregtelenítésre
- közömbösít bizonyos rákkeltő anyagokat
- semlegesíti a savakat, erősen lúgosít
- jótékony hatású a reumás ízületi betegségekben
- enyhíti a torokfájást
- megszünteti a kellemetlen testszagot
- ellenállóbbá teszi a sejteket a baktériumokkal szemben
- szabályozza a bélműködést, az emésztést

A folyékony klorofill csepp kiváló kiegészítője a SuperGreens italnak, kezdő SuperGreens fogyasztóknak különösen ajánlott arra az átmeneti időszakra, amíg nem tudják a szükséges mennyiséget elfogyasztani a SuperGreens italból.

KLOROFILL CSEPP

http://www.drtihanyi.hu/uploads/klorofill.jpg
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!