A Linus Pauling Intézet (Oregon State University) kutatói szerint a klorofill, klorofillin és szelén vegyületeknek, melyeket régóta vizsgálnak a rák megelőzésének vonatkozásában, fontos szerepük lehet a rákos elfajulások visszafordításában is.

Forrás: Journal of Cancer

Laboratóriumi vizsgálatokban kimutatták, hogy a klorofillin vegyület 10-szer hatékonyabban képes elpusztítani a vastagbélrák sejteket, mint a hydroxyurea, mely egy gyakran alkalmazott kemoterápiás készítmény.

A klorofillin a fenti szerhez hasonlóan, de más módon képes blokkolni a ráksejtek osztódását. A kutatók szerint jótékony lehet a klorofillin klinikai alkalmazása a kemoterápiás készítményekkel párhuzamosan, mivel javíthatja azok hatékonyságát. cblorophll_2.jpg

A klorofillin a klorofill (a növényekben található zöld pigment sejtek, melyek a fotoszintézis révén alakítják át a napsugárzást kémiai energiává) vízoldékony származéka, mely korábbi állat és humán kísérletek szerint nagy mennyiségben fogyasztható mérgező mellékhatások nélkül.

Tanulmányuk során a kutatók azt találták, hogy nagy mennyiségű klorofillin hatására a vastagbélrák sejtek több időt töltöttek abban az állapotban (fázisban), amikor a DNS-ük duplikálódik. Ennek hatására pedig olyan folyamatok indultak be, melyek a sejt halálához vezettek. A nagy dózisú klorofillin hatására ugyanis számottevő csökkenés következett be a ribonukleotid reduktáz enzim szintjében, mely enzim létfontosságú a DNS szintéziséhez. A kísérletben alkalmazott dózis hatására gyakorlatilag majdnem teljesen megállt az enzim aktivitása.

A kutatás vezetője szerint még további laboratóriumi és állatkísérletek kellenek ahhoz, hogy a klorofillin humán kísérletekben is bevethető legyen, mint esetleges rák gyógyszer.

Hasonlóan kedvező tulajdonságok láttak napvilágot a szelénnel kapcsolatban is, mely szintén képes lehet elpusztítani a humán prosztata és vastagbélrák sejteket. A kísérletben természetes szelén tartalmú vegyületet használtak (mely a fokhagymában és brazil dióban található), mely a tumor szupresszor gén újra aktiválásával a sejtek halálát okozta.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!