Az elmúlt évtizedben duplájára nőtt azok száma, akik kórházi kezelésre szorultak a „királyok betegsége” miatt, melynek elsősorban az elhízás és a túlzott mértékű alkoholfogyasztás az oka.

A köszvény elsődleges oka, hogy bizonyos ételek és italok (sör, bor, vörös húsok, stb.) fogyasztása során húgysav halmozódik fel a vérben. Ha a vérben jelentősen megnő a húgysav szintje, azok apró kristályok formájában lerakódnak az ízületekben, erős fájdalmat és gyulladást okozva ezzel. Angliában és Új-Zélandon 80%-kal nőtt a betegség előfordulása az elmúlt 10 évben.

A köszvény leggyakoribb megjelenési formája, amikor a nagy lábujj ízületében halmozódnak fel az éles kristályok, ekkor a lábujj megdagad, begyullad és folyamatosan fáj.

A régi időkben a köszvény tipikusan a gazdag emberek betegsége volt, hiszen ők engedhették meg maguknak, hogy akár minden nap húst és bort fogyasszanak. Az egyik leghíresebb köszvényben szenvedő beteg VIII. Henrik volt, akinek az 1540-ben készült portréjáról is jól látszik, hogy jelentős súlyfelesleggel rendelkezett.

A köszvény kialakulásának legfontosabb rizikófaktorai:
gout_feet2.jpg
-    alkohol
-    nem megfelelő táplálkozás (sok hús és magas purin tartalmú ételek fogyasztása)
-    túlsúly, elhízás
-    magas koleszterinszint
-    magas vérnyomás
-    fizikai trauma, sebészeti beavatkozás

A köszvény nem csak az emberek között fordul elő, az állatvilágban is megfigyelhető betegség. Az eddig legnagyobb feltárt T-rexről, Sue-ról is azt feltételezik, hogy köszvényben szenvedett.

Az alkohol növeli a vér húgysav szintjét azáltal, hogy megnő a máj húgysav termelése és csökken a vizelettel történő kiválasztás is.

A köszvény alternatív gyógymódja a szervezet lúgosítása, a magas purin tartalmú ételek és italok kerülése, valamint a sok folyadékfogyasztás. A Super Greens lúgosító ital segítségével sejt szinten lúgosíthatjuk szervezetünket, miközben folyamatosan hidratáljuk testünket.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!