Azoknál a nőknél, akik rendszeresen fogyasztanak magas fruktóz tartalmú italokat, 74%-kal nagyobb valószínűséggel alakul ki köszvény, mint azoknál a nőknél, akik nem fogyasztják az ilyen üdítőket.

Forrás: JAMA, Journal of the American Medical Association, Boston University School of Medicine

A köszvény az elmúlt évtizedekben egyre nagyobb arányban fordul elő, ami párhuzamba hozható a fruktóz tartalmú üdítőitalok elterjedésével.

1977-ben még 100 000 emberre 16 köszvény beteg jutott, 1996-ban ez a szám már 42 volt. A tanulmány szerzője szerint a fruktózban gazdag üdítők növelik a szérum húgysav szintet, ami a köszvény legfőbb rizikófaktora.

A tanulmány a Nurses’ Health Study keretében történt 1984 és 2006 között. 78 906 nőt vizsgáltak, akiknél korábban nem fordult elő köszvényre utaló tünet. Majd ezt követően vizsgálták az ápolónők fruktóz fogyasztását és a köszvény kialakulásának valószínűségét.

A kutatás egyértelmű kapcsolatot mutatott a fruktózzal édesített üdítőitalok és a köszvény kialakulási valószínűsége között.

A megfigyelés alatt (22 év) összesen 778 esetben alakult ki köszvény. Napi egy édesített üdítő 74%-kal növelte meg a köszvény kialakulási esélyét. Napi 2 édesített üdítő már közel 2,5-szeresére növeli a rizikót.

A narancslé fogyasztás esetében szintén kirajzolódott a magasabb rizikófaktor. Napi 1 pohár narancslé 41%-kal, míg 2 pohár narancslé 140%-kal növeli a köszvény valószínűségét.

Köszvényes roham során a húgysav feldúsul a vérben, majd egy bizonyos szint felett kicsapódik az ízületekben és ezek az éles húgysav kristályok okozzák az éles fájdalmat és a gyulladást. Normális esetben a húgysav a vesék kiválasztását követően a vizelettel távozik a szervezetből. Ha azonban túl sok húgysav keletkezik a szervezetben vagy a vesék nem működnek megfelelően, akkor a húgysav felhalmozódik a szervezetben.

Férfiak esetében a köszvény kialakulása gyakoribb.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a sejtszintű lúgosítás Super Greens lúgosító itallal vagy Green Magmával a köszvényes panaszokat csökkentette.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!