A lisztérzékenységben szenvedő betegek száma a fejlett világban folyamatosan nő. Az Egyesült Államokban pl. 1974-óta minden 15 évben megduplázódik a számuk.

A lisztérzékenység elsősorban a felnőtteket érinti, minél idősebb valaki, annál nagyobb a valószínűsége arra, hogy lisztérzékennyé váljon.

A lisztérzékenység egy örökletes emésztőrendszeri betegség, ami a glutén intoleranciából ered. Világszerte kb. 3 millió embert érint a betegség. Bár igen komoly, előrehaladott kutatások folynak, melyek szerencsés esetben hamarosan megoldást kínálhatnak a betegségre, jelenleg a lisztérzékenység egyetlen gyógymódja a gluténmentes étrend. A gluténmentes ételek gyártása és forgalmazása mára egy jól jövedelmező, külön iparággá vált.

A gluténmentes diéta elvben nagyon egyszerű, hiszen az egyetlen szabály, hogy a glutént ki kell iktatni táplálkozásunkból. Ennek gyakorlati megvalósítása azonban cseppet sem egyszerű.

Sokan, akik áldozatául esnek a betegségnek, felteszik a kérdést, hogy mostantól mennyi glutént fogyaszthatnak majd? Hetente pl. egyszer ehetnek-e kedvenc kenyerükből, stb?

{$up_uri}bread.jpg


Sajnos azonban a lisztérzékenység egyetlen gyógymódja a 100%-ban gluténmentes étrend. Akit nem érint ez a rendkívül kellemetlen betegség, bele sem gondol abba, hogy szinte minden ételünk tartalmaz valamilyen mértékben glutént: pl. rántott ételek (panír), péksütemények, tészták, levesek (rántás), stb. Ráadásul könnyedén előfordulhat, hogy egy étel alapvetően nem tartalmaz glutént, mégis az elkészítés során gluténnal „szennyeződik”. Ez éttermekben gyakran előfordulhat és ilyenkor a gluténmentesnek hitt étel okozhat panaszokat.

A lisztérzékeny betegek életét ráadásul tovább keseríti, hogy egy friss felmérés szerint az úgymond gluténmentes ételek jelentős része is tartalmaz valamilyen mennyiségű glutént (Európában közel 30%).

Egy a napokban megjelent tanulmány azt mutatta, hogy napi 50mg glutén (egy morzsa) bevitel 3 hónapon keresztül már kiváltja a gyulladási folyamatot lisztérzékenyeknél. Ez borzasztóan kicsi szám, hiszen gondoljunk arra, hogy egy szelet kenyér kb. 3,5g glutént tartalmaz, tehát egy szelet kenyér 1/70-ed részéről van szó.

A valódi megoldás és a szigorú diéta betartása tehát csöppet sem egyszerű. Éppen ezért nagyon fontos, hogy minden lisztérzékeny beteg tisztában legyen a betegség okaival, működési mechanizmusával és kitapasztalja azokat az ételeket és italokat, melyeket bátran fogyaszthat.

Termék portfóliónkban van egy kiváló termék, mely garantáltan gluténmentes és rengeteg értékes összetevőt tartalmaz, ezáltal segíthet a lisztérzékeny betegek étrendjének kiegészítésében. Ez a termék a Green Magma lúgosító árpafűlé. Segít a glutén enteropathiás betegeknek abban is, hogy gazdag nyomelemekben, vitaminokban, melyek hiánya a szigorú diéta miatt ebben a betegségben amúgy is gyakori.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!