Nagyon sok kérdés érkezik hozzánk mostanában a lúgosítással kapcsolatban, az egyik leggyakrabban elhangzott pedig, hogy valóban lehetséges-e citrommal lúgosítani? Tudjuk, hogy a zöldségek többsége lúgosító hatású, azonban ez messze nem igaz az összes gyümölcsre. Ha találomra megkérdeznénk „laikusokat” arról, hogy vajon a citrom lúgosító gyümölcs-e, nagy valószínűséggel a többség válasza az lenne: nem, a citrom inkább savasít. Pedig ez tévedés.

Érdekes, de a legjobban lúgosító gyümölcsök a citrom, a lime és a grapefruit. dr. Robert Young azt javasolja, hogy fogyasszunk minél többet ezekből a gyümölcsökből és lehetőség szerint kerüljük azokat a gyümölcsöket, melyek nagyon édesek. A fenti felsorolás még kiegészül az áfonyákkal és a görögdinnyével is.

Kiváló ötlet minden nap meginni egy lúgosító grapefruit, lime vagy éppen citrom levét.

A dr. Young nevével fémjelzett és leegyszerűsítve csak „lúgosításként” emlegetett elmélet azonban több annál, mint lúgos kémhatású italok fogyasztása. Ha csak ennyiről szólna a dolog, akkor nem kellene mást tenni, mint pl. lúgos vizet inni egész nap.

{$up_uri}Zold-Medicina/citrlime.jpgAz elmélet lényege a sejtszintű lúgosítás, mely sokkal több tényezőből áll, mint csupán lúgos kémhatású italokból.

A lúgosító életmód legfontosabb összetevői:

- lúgosító ételek és lúgosító italok: zöldségek, gyümölcsök, fitonutriensek, vitaminok, ásványi anyagok, klorofill, gyümölcs teák cukor nélkül
- megfelelő minőségű fehérjék: főleg növényi eredetű fehérjék, hal, kendermag fehérje, borsó fehérje, stb.
- jó minőségű olajok, zsírsavak: omega zsírsavak, halolaj, olívaolaj, tökmagolaj, stb.
- jó minőségű sók: Himalája só, 4pH só
- megfelelő mennyiségű lúgos folyadék

Kerülni kell az egészségtelen, savasító ételeket és italokat:

- koffein tartalmú italok: kávé, kóla, energiaitalok, stb.
- az állati eredetű fehérjét: vörös húsok, disznóhús, marhahús, vadhús
- a rossz minőségű zsírokat: margarin, vaj, napraforgóolaj, transz zsírok, olajban sült ételek
- cukrok, magas szénhidrát tartalmú ételek, üdítőitalok
- rossz minőségű konyhasó
- alkohol, drogok

A lúgosító életmódnak emellett szerves részét képezi a rendszeres testmozgás és a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés. A káros savak egy jelentős része az izzadság révén hagyja el szervezetünket, így komoly jelentősége van a kardio tréningnek és olyan speciális gyakorlatoknak, melyek nem okoznak állandó izomlázat.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!