Az Észak-Afrikában őshonos articsóka (zöldség és gyógynövény) különleges népszerűségnek örvend Európában, az olasz és francia konyha pótolhatatlan részét képezi, fontos eleme a mediterrán étrendnek.

Az articsóka egészségre gyakorolt pozitív hatásai:

1, Rák megelőzés és gyógyítás

Több tanulmány szerint is az articsóka leveleiben található hatóanyagok (főleg flavonoidok) elősegítik a természetes sejthalált (apoptózis) és csökkentik egyes rákos daganatok növekedését: prosztatarák, leukémia, mellrák.

2, Antioxidáns tulajdonságokarticsoka.jpg

A zöldségek közül az articsókának a legerősebb az antioxidáns hatása, mely az alábbi vegyületeknek köszönhető: kvercetin, rutin, antocianidinek, cinarin, luteolin, szilimarin.

3, Növeli az epeáramlást

Az articsókai levelei által tartalmazott antioxidáns polifenol, a cinarin elősegíti az epe megfelelő áramlását.

4, Májvédő hatás

Szintén a cinarin nevű antioxidánsnak és a szilimarinnak köszönhetően az articsóka kedvező hatással van a máj működésére, több tanulmány is azt mutatta, hogy elősegíti a májsejtek regenerációját. Az alternatív medicina már évszázadokkal ezelőtt felismerte ezen jótékony tulajdonságait. 

5, Koleszterincsökkentő hatás

Az articsóka leveleiben található vegyületek csökkentik a vér koleszterinszintjét azáltal, hogy gátolják a HMG-CoA reduktáz működését. Ezáltal növeli a HDL koleszterint és csökkenti az LDL koleszterint.

6, Javítja az emésztést

Az articsóka jótékony hatással van az emésztési rendszerre és emellett javítja az epehólyag működését.

7, Magas a rost tartalma

Egy nagy articsóka elfogyasztásával a napi ajánlott rost bevitel kb. egy negyedét fedezni tudjuk. A rostok segítik az emésztést és fokozzák a vastagbél működését.

8, Másnaposság ellen is jó

Májvédő hatásának köszönhetően az articsóka bevethető a másnaposság elleni küzdelemben, a kutyaharapást tehát nem szőrével, hanem articsókával…
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!