Kutatók szerint az avokádó fontos fegyver lehet a kezünkben az öregedés és bizonyos betegségek elleni küzdelemben. Az avokádó gyümölcsből préselt olaj klinikai tesztekben erős antioxidáns hatást mutatott, tehát eredményesen harcol a sejteket, szöveteket károsító szabad gyökökkel szemben, melyek olyan betegségek kialakulását segítik elő, mint a szív-, és érrendszeri megbetegedések és egyes ráktípusok.

Ezek a veszélyes szabad gyökök igen nagy számban találhatók meg a mitokondriumokban, amik a sejtek „erőművei”, itt történik a táplálék energiává alakítása.

A legtöbb zöldség és gyümölcs tartalmaz antioxidáns vegyületeket, azonban többségük nem kavocado_2.jpgépes megfelelő hatást kifejteni a mitokondriumokban. Az American Society for Biochemistry and Molecular Bilogy konferenciáján elhangzott előadásból az derül ki, hogy az avokádó képes erre a különleges mechanizmusra.

A mitikondriumba kerülő szabad gyökök károsítják annak működését, melynek következtében leáll az energiatermelés, a sejt pedig idővel elpusztul.

Az instabil szabad gyökök az anyagcsere természetes melléktermékei, de bizonyos tényezők elősegítik termelődésüket: légszennyezés, dohányzás, radioaktív sugárzás, stb. Hatalmas pusztítást tudnak végezni a sejtekben, károsítják a sejtmembránt, a fehérjéket és még a sejt örökítő anyagát, a DNS-t is. Ezáltal károsítják az erek falát, elősegítik az öregedést és a degeneratív, rákos sejtek kialakulását.

Kutatók szerint az avokádó olaj legalább olyan értékes táplálék, mint az olíva olaj, mely a mediterrán diéta szerves részét képezi.

A Föld legnagyobb avokádó olaj előállítója Mexikó, egy ott folytatott kutatás szerint az avokádó csökkenti a vér koleszterinszintjét.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!